Mors Lilla Olles Tårta

Mors Lilla Olles Tårta

1 tim Mellanmål
Fest i blåbärsskogen! Tårtan har en frisk smak av blåbär och citron. Med små medel har den fått ett roligt och festligt utseende.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mors-lilla-olles-tarta/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten.
  • Hacka chokladen och smält den över vattenbad eller i mikro. Rör ner den i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min.
  • Låt kakan vila några minuter i formen. Stjälp upp den på galler och låt kallna.
  • Vispa ihop ägg och socker i en kastrull. Tillsätt citron och majsstärkelse. Sjud på svag värme under omrörning tills krämen tjocknat.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt krämen kallna.
  • Vispa grädden och rör ner hälften i citronkrämen.
  • Blanda blåbär, florsocker och resten av den vispade grädden.
  • Dela kakan i 3 bottnar. Lägg ihop bottnarna med fyllningarna emellan.
  • Dela citronerna och skär dem i tunna skivor.
  • Garnera tårtan med blåbär och citronskivor. Sikta över florsocker.
Klart!

Bör göras dagen innan den serveras.

Ingredienser

Tårtbotten:
Ägg
4
Strösocker
2½ dl
Vetemjöl
1¼ dl
Potatismjöl
1¼ dl
Bakpulver
2 tsk
Vit choklad
75 g
Citronkräm:
Ägg
2
Strösocker
1¼ dl
Citron, rivet skal och saft
1
Majsstärkelse
1 msk
50 g
3 dl
Blåbärsfyllning:
Blåbär
250 g
Florsocker
1 dl
Garnering:
3 dl
Citroner
2
Blåbär
Florsocker