Pinocchiotårta

Pinocchiotårta

1 tim
Glömmingetårta, Herrgårdstårta och Brittatårta... Olika namn - samma ljuvliga marängtårta! Perfekt att ha när man ska ha stort kalas med många tårtsugna gäster. Toppa Pinocchiotårtan med jordgubbar eller andra färska bär.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/pinocchiotarta/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Vispa smör och socker poröst. Vispa ner en äggula i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i smeten. Tillsätt mjölken och rör ihop till en slät smet.
  • Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp. Tillsätt lite strösocker i taget under vispning till en tjock och glansig maräng.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm. Bred ut sockerkakssmeten till en rektangel, ca 25x35 cm. Bred marängen toppigt över smeten och strö på hackad mandel.
  • Grädda i mitten/nedre delen av ugnen 25-30 min tills marängen ser frasig ut. Sänk ev värmen till 150° efter 20 min om kakan börjar få för mycket färg. Lyft över kakan med hjälp av bakplåtspappret till ett galler och låt kallna helt. Dela bottnen rakt över på mitten.
  • Vispa grädden med vaniljsockret. Lägg ihop bottnarna med vaniljgrädden och skivade jordgubbar emellan. Garnera med lite färska jordgubbar.
Klart!

Du behöver inte dela tårtbottnen, det går också bra att klicka vispad grädde över hela tårtan och garnera med jordgubbar eller andra bär.

Ingredienser

Botten:
100 g
Strösocker
1½ dl
Äggulor
5
Vetemjöl
2 dl
Bakpulver
2 tsk
¾ dl
Maräng:
Äggvitor
5
Strösocker
2½ dl
Grovhackad mandel, till garnering av marängen
1 dl
Fyllning och garnering:
5 dl
Vaniljsocker
1 msk
Färska jordgubbar
1 liter