Yellow Submarin

3 tim Dessert Efterrätt
Yellow Submarin

En modern Budapestrulle med vaniljmousse och en marmelad på mandarin. Denna lyxiga efterrätt var vinnande bidrag i Årets Konditor 2008.

Ingredienser

Mandarinmarmelad:

Gelatinblad
½
Mandarinklyftor
150 g
Strösocker
1 msk

Budapestbotten:

Hasselnötter
½ dl
Potatismjöl
1 msk
Kakao
1½ tsk
Äggvita
1
Strösocker
½ dl

Marinerade citrusklyftor:

Vatten
½ dl
Strösocker
1 dl
Cointreau
1 msk
Apelsin
1
Mandarinklyftor
150 g

Vaniljmousse:

Gelatinblad
Vaniljstång
½
1 dl
Florsocker
½ dl
Strösocker
1 msk
2 dl

Gör så här

Mandarinmarmelad:

  • Låt gelatinbladet ligga i kallt vatten 5 min.
  • Mixa mandarinklyftorna till puré. Värm purén med sockret i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och rör ner i mandarinpurén.
  • Häll upp marmeladen i martiniglas eller portionsformar och låt stå i kyl 2-3 tim.

Budapestbotten:

  • Sätt ugnen på 175° eller 160° varmluft.
  • Mal eller mixa nötterna till ett fint mjöl. Blanda med potatismjöl och kakao.
  • Vispa vitan med socker till ett fast skum. Vänd ner mjölblandningen i marängsmeten. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 1 cm tjock.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 12 min.
  • Tips! Dubbla eller tredubbla gärna receptet så blir det enklare att göra. Frys in det som blir över och använd vid ett senare tillfälle.

Marinerade citrusklyftor:

  • Koka upp socker och vatten. Smaksätt med likör eller juice.
  • Skala apelsinen med en kniv och skär ut hinnfria klyftor. Lägg dem och mandarinklyftorna i lagen och ställ i kyl.

Vaniljmousse:

  • Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten 5 min.
  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda dem med yoghurt och socker.
  • Smält gelatinet och rör ner i yoghurtblandningen.
  • Vispa grädden löst och vänd ner i yoghurten.

Servering:

  • Spritsa eller klicka hälften av yoghurtmoussen i glasen med marmelad.
  • Skär budapestbotten i bitar och lägg på moussen.
  • Fördela hälften av citrusklyftorna på botten och fördela resten av moussen i glasen. Ställ i kyl.
  • Dekorera ev med tunna chokladplattor och resten av citrusklyftorna vid servering.
Markera receptet som tillagat

Om du inte har cointreau hemma går det lika bra med konc apelsinjuice.

Näringsvärden, per port

Energi:

537 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 3,2 g
Protein: 4,4 % 5,8 g
Fett: 43,1 % 26,2 g
Kolhydrater: 51,6 % 68,2 g
https://www.arla.se/recept/yellow-submarin/