SURSTRÖMMING PÅ KLASSISKT VIS

Surströmming är en verklig svensk delikatess. När det är dags för surströmmingspremiär bjuds vänner och bekanta på den klassiska tunnbrödsklämman med surströmming, hackad lök och nykokt mandelpotatis. Entusiasterna jublar och de som inte är lika förtjusta i den salta och jästa fisken kan istället njuta av sill.

Till surströmmingsbordet hör även gräddfil och smakrik ost tycker många. Även hackad dill och tomat anses bidra till både färg och smak i klämman. Efter festandet på surströmmingarna smakar det gott med en dessert på exempelvis nyplockade blåbär eller äpplen.

Att syra och jäsa livsmedel är en mycket gammal sed för att konservera och bevara maten längre. Surströmming produceras längs hela norrlandskusten och strömmingen fiskas när den leker på senvåren. Den läggs i stora öppna trätunnor med saltlake och efter ett par dagar flyttas fisken till träkärl med lock och i ny, mildare saltlake.

Värme krävs för att jäsningsprocessen ska starta så därför rullar man ofta ut tunnorna i solen. När jäsningsprocessen väl har dragit igång får strömmingarna ligga i 15-18 graders värme i ca 8 veckor för att sedan konserveras och distribueras.

Recept

Våra bästa recept