Svenska pepparkakor
Betyg  (151 st)

Mitt betyg:

Lägg i varukorg

Finns i din varukorg

Köp hem ingredienserna med mathem.se

Svenska pepparkakor

Här är receptet på kryddiga pepparkakor. Degen är lätt att kavla och kakorna blir sådär knapriga och fina som man önskar.

Receptet gäller för 100 st

Ingredienser

  • 175 g Arla® Svenskt Smör, rumsvarmt
  • 1 12 dl ljus sirap
  • 2 12 dl brunt farinsocker
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 2 tsk malen pomerans
  • 1 12 dl Arla Köket® vispgrädde
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 tsk bikarbonat

Glasyr:

  • 2 12 dl florsocker
  • 1 12 msk vatten

Gör så här:

Blanda smör, sirap, socker och kryddor i en bunke eller köksmaskin. Rör ner grädden i kryddblandningen. Tillsätt mjölet blandat med bikarbonat och arbeta samman till en deg. Låt vila i kyl ca ett dygn. Ta fram degen 1 tim innan utbakning. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och ta ut kakor med mått. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Passa noga så att de inte bränns. Låt kakorna svalna på plåten och lägg sedan över dem på galler. Glasyr: Blanda florsocker med vatten och rör ihop till en jämn smet. En mer hållbar glasyr får du genom att blanda florsocker med äggvita. Rör ihop 2 dl florsocker med 1/2 äggvita och några droppar ättikssprit. Fyll en spritspåse med glasyren och klipp ett litet hål i yttersta spetsen och spritsa på pepparkakorna.

Tips:

Om du vill göra fina pepparkakor att hänga i granen, gör ett hål i kakorna innan du sätter in dem i ugnen. Gör inte hålet för långt ut i kanten, då går kakan lätt sönder när bandet träs genom hålet.

Källa:

Näringsvärden, per st

  • Energi: 55 kcal
  • Protein: 1 g
  • Kolhydrater: 8 g
  • Fett: 2 g