Sticky toffee pudding
Nytt

Sticky toffee pudding

Fika Efterrätt
Sticky toffee pudding är en brittisk klassiker när det kommer till desserter. Kakan påminner mycket om en mjuk pepparkaka i både smak och konsistens. Men utmärkande för just en sticky toffee pudding är att den även innehåller hackade dadlar, vilket gör den både söt och kladdig. Dadelpuddingen, som den också kan kallas för, ska serveras täckt med varm toffeesås och självklart en klick lättvispad grädde!
Constance Loeper
Constance Loeper Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sticky-toffee-pudding/

Gör så här

  • Finhacka dadlarna. Lägg i en bunke och häll över det kokande vattnet. Låt stå i 20 min.
  • Värm ugnen till 175°.
  • Smörj och mjöla en ugnssäker muffinsplåt eller portionsformar.
  • Sila bort vätskan från dadlarna. Mixa dadlar och sirap till en slät kräm.
  • Vispa smör och muscovadosocker poröst. Vispa i ett ägg i taget. Vänd sedan i dadelkrämen och mjölken.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta ner de torra ingredienserna i smeten och blanda försiktigt utan att överarbeta.
  • Fördela i formar och grädda mitt i ugnen ca 15 min.
Toffeesås:
  • Koka upp smör, muscovadosocker, sirap och 2 dl grädde i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sjuda på svag värme ca 5 min till lagom konsistens.
  • Smaka av med flingsalt och låt svalna lite innan servering.
Servering:
  • Stjälp upp puddingarna i djupa tallrikar. Häll över rikligt med toffeesås och servera med lättvispad grädde.
Klart!

Ingredienser

Vatten, kokande
2 dl
Dadlar utan kärnor
200 g
Ljus sirap
2 msk
80 g
Muscovadosocker
1½ dl
Ägg
2
1 dl
Vetemjöl
3 dl
Vaniljpulver
1 tsk
Bakpulver
1 tsk
Malen kanel
1 tsk
Malen ingefära
1 tsk
Malen kryddnejlika
1 tsk
Salt
½ tsk
Bikarbonat
½ tsk
Toffeesås:
100 g
Ljust muscovadosocker
2 dl
Ljus sirap
1 msk
2 dl
Flingsalt
Till servering:
1 dl