Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårta

60+ min
En tårtklassiker som aldrig går ur tiden. Vispgrädde, maräng och choklad i en ljuvlig kombination.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/schwartzwaldtarta/

Gör så här

  • Sätt ungen på 150°.
  • Vispa äggvitan till ett fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa ca 5 min.
  • Mixa hasselnötterna fint i en matberedare och blanda ner i marängen.
  • Klicka eller spritsa marängsmeten till 3 bottnar, ca 20 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Grädda bottnarna i ca 50 min. Ta ut och låt kallna.
  • Vispa grädden luftig med tydliga toppar. Rör ner rivet apelsinskal.
  • Lägg ihop bottnarna med grädde emellan. Spritsa eller bred grädde på tårtan.
  • Sätt chokladflarnen runt tårtan. Pudra ev över kakaopulver.
Chokladflarn:
  • Smält 100 g mörk choklad över ett vattenbad eller i mikro.
  • Tag från värmen och rör ner ytterligare 100 g finhackad choklad i den redan smälta chokladen.
  • Låt svalna och bred sedan ut chokladen tunt till avlånga "tungor" eller flak på ett bakplåtspapper. Låt stelna.
  • Man kan även breda ut den tunt och skära till fyrkantiga bitar när den stelnat.
  • Pensla gärna bottnarna med smält choklad på ena sidan.
Klart!
Energi:

4140 kcal

Protein: 60 g
Kolhydrater: 257 g
Fett: 320 g

Ingredienser

Äggvitor
6
Strösocker
1 dl
Hasselnötter
100 g
5 dl
Apelsin
cest och saft av 1
Chokladflarn:
Mörk choklad
200 g