Denna plommonchutney är smaksatt med kanel, kardemumma, ingefära och chili. Chutney är en populär indisk konserveringsmetod där man kokar frukter tillsammans med kryddor, socker och syra för att skapa en härligt söt och pikant smakupplevelse. Rör gärna ut lite chutney med yoghurt så har du en sval god sås att servera till kött, fågel eller fiskrätter.
Skölj, kärna ur och skär plommonen i bitar. Lägg i en tjockbottnad kastrull.
Skala och skär löken i tunna klyftor. Finhacka chilin. Skala och finriv ingefäran. Lägg ner i kastrullen.
Tillsätt kanel, kardemumma, socker, vinäger och salt. Koka upp och sjud ca 45 min. Rör om med jämna mellanrum.
Tillsätt finrivet citronskal. Smaka av med salt.
Häll upp plommonchutney på helt rena burkar. Låt svalna innan du sätter på locket.
Förvara plommonchutney i kylskåp.
Klart!
Fär att sterelisera burkar gör du såhär: Blanda 2 dl kokhett vatten och med 2 tsk natriumbensoat. Häll i blandningen i burken och sätt på locket. Skaka burken ordentligt.