Oxfilé surprise med rödvinssås

Oxfilé surprise med rödvinssås

40 min Huvudrätt
Oxfilé, läckert gratinerad med ost och valnötter, på en spegel av rödvinssås. En tacksam bjudrätt som inte lämnar någon gäst hungrig.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/oxfile-surprise-med-rodvinssas/

Gör så här

  • Salta och peppra köttet och bryn det hastigt i smör i en het stekpanna. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat, låt kallna.
  • Rör ihop ost, nötter och crème fraiche till oströran.
  • Skala och finhacka löken till såsen. Koka den tillsammans med vin, vatten, kalvfond, tomatpuré och peppar ca 5 min.
  • Vispa ner maizena utrört i lite vatten. Hit kan du förbereda.
  • Sätt ugnen på 225°.
  • Lägg oströran på köttet. Stek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 58°, ca 10 min om köttet önskas rosa.
  • Värm såsen och vispa ner smöret i klickar.
  • Servera köttet med såsen och klyftpotatis.
Klart!

Ingredienser

Oxfilé
1⅕ kg
Salt
1 tsk
Svartpeppar
1 krm
g
Oströra:
3 dl
Grovhackade valnötter
1 dl
1 dl
Rödvinssås:
Schalottenlökar
2
Rödvin
4 dl
Vatten
1 dl
Kalvfond
4 msk
Tomatpuré
1 msk
Vitpeppar
1 krm
Majsstärkelse
1 msk
100 g