Muhammara

Muhammara

Buffé Mellanmål
Muhammara är en smakrik paprika- och valnötsröra som har sitt ursprung i Syrien. Den passar utmärkt som dipp till grönsaker och bröd och serveras ofta som meze. Den är även god som sås till kyckling- och grönsaksrätter. Anpassa chili flakesmängden efter hur stark du vill ha din muhammara.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/muhammara/

Gör så här

  • Värm ugnen till 200°.
  • Halvera och kärna ur paprikorna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja.
  • Tillaga högt upp i ugnen ca 30 min, tills paprikorna är mjuka och blivit brända på skalet.
  • Lägg paprikorna i en kastrull och sätt på ett lock. Låt svalna. Detta gör att det är enklare att skala paprikorna.
  • Dra bort skalet på paprikorna. Skala och halvera vitlöksklyftorna.
  • Lägg paprikor och vitlök i en mixerbunke. Tillsätt resterande ingredienser och mixa ihop. Smaka av med salt.
  • Servera muhammara som dipp till kyckling, ost, grönsaker eller som gott tillbehör på mezebordet.
Klart!
Energi:

197 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 4 g
Fett: 19 g

Ingredienser

Röda paprikor
4
Olivolja
2 msk
Vitlöksklyftor
2
Rostade valnötter
2 dl
Citronsaft
1 msk
Paprikapulver
2 tsk
Chilipulver
1 tsk
Salt
1 tsk