Mole

Mole

Mole är en mustig och spännande sås som är mycket populär i det mexicanska köket. Den består bland annat av rostade tomater, olika sorters chili, nötter och mörk choklad. Mole är gott att servera till kyckling, fisk och kött. Den blir allra godast om den lagas dagen innan den ska serveras, då sätter sig smakerna bäst.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/mole/

Gör så här

  • Värm ugnen till 250°.
  • Halvera tomaterna. Lägg i en ugnsform med skalet upp. Rosta högt upp i ugnen tills skalet blivit nästan svart.
  • Ta bort stjälk och kärnor från de torkade chilifrukterna. Skala och skiva silverlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna.
  • Hetta upp smör i en kastrull. Fräs all chili tills det börjar dofta gott. Sänk värmen och tillsätt silverlök, vitlök och tomaterna.
  • Mixa eller mortla alla kryddor till kryddblandningen fint.
  • Häll kryddblandningen, pumpakärnor, jordnötter, russin och buljong i kastrullen. Låt sjuda ca 30 min utan lock.
  • Bryt chokladen i bitar. Häll molen i en mixer och mixa i chokladen, späd med mer buljong om det behövs. Smaka av med salt.
  • Låt gärna molen vila över natten för att smakerna ska mogna.
Klart!
Energi:

375 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 21 g
Fett: 26 g

Ingredienser

Tomater
500 g
Ancho chili
3
Chipotle chili
3
Silverlök
1
Vitlöksklyftor
3
50 g
Pumpakärnor
1 dl
Jordnötter
2 dl
Russin
1 dl
Kycklingbuljong
5 dl
Mörk choklad
50 g
Kryddblandning:
Kryddnejlikor
8
Kryddpepparkorn
10
Stjärnanis
1
Grön kardemumma
2
Korianderfrön
2 tsk
Torkad oregano
2 tsk