Macaroni and cheese med kyckling och örtkrutonger

Macaroni and cheese med kyckling och örtkrutonger

1 tim Huvudrätt
Klassisk amerikansk makaronilåda i modern tappning. Krämig ostsås med perfekt kokta makaroner, mör och saftig kycklingfilé och krispiga krutonger på toppen.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/macaroni-and-cheese-med-kyckling-och-ortkrutonger/

Gör så här

Örtkrutonger:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Skala och skiva vitlöken tunt. Mixa vitlök, rucola, basilikablad och stjälkarna med olivoljan. Sila genom en fintrådig sil.
  • Skär bort kanterna på brödskivorna och bryt ner i mindre bitar.
  • Blanda med örtoljan och torka i ugnen ca 12 minuter tills krutongerna känns luftiga och torra.
Tomatsås:
  • Skär ett kryss i botten på tomaterna och doppa i kokande vatten ca 10 sek tills skalet börjar släppa. Spola snabbt i kallt vatten och dra av skalet. Dela och kärna ur tomaterna och skär köttet i tärningar.
  • Skala och hacka schalottenlök och vitlök och fräs i olivoljan. Tillsätt tomattärningarna och slå på vinet. Låt koka ihop ca 10 min tills såsen börjar tjockna.
Kyckling, salvia och champinjoner:
  • Skär kycklingen i mindre bitar och salta. Skiva champinjonerna.
  • Hetta upp oljan i en stekpanna och fritera salviabladen. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  • Genomstek kycklingen i oljan på medelvärme. Lyft upp kycklingen, tillsätt smör och stek svampen gyllenbrun. Krydda med salt och peppar.
Ostsås:
  • Smält smöret i en kastrull på medelvärme och tillsätt mjölet. Rör ut klumparna och tillsätt mjölk och grädde.
  • Koka upp under omrörning och låt koka några minuter. Dra av från värmen och tillsätt osten under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
Macaroni and cheese:
  • Koka makaronerna enligt anvisningen på förpackningen.
  • Använd ugnssäkra portionsformar eller ugnsform ca 20x30 cm. Lägg tomatsåsen i botten på formarna.
  • Varva makaroner, kyckling, champinjoner och hälften av ostsåsen. Avsluta med ett lager makaroner. Täck med resterande ostsås och strö över mozzarella. Gratinera i ugn på 200° ca 25 minuter till gyllenbrun yta.
  • Servera med örtkrutonger och de friterade salviabladen.
Klart!
Energi:

1225 kcal

Protein: 58 g
Kolhydrater: 93 g
Fett: 68 g

Ingredienser

Örtkrutonger:
Vitlöksklyfta
1
Rucola
60 g
Färsk basilika
1 kruka
Olivolja
½ dl
Surdegsbröd
2 skivor
Tomatsås:
Plommontomater
4
Schalottenlökar
2
Vitlöksklyfta
1
Olivolja
3 msk
Vitt vin
2 dl
Kyckling, salvia och champinjoner:
Kycklinglårfilé
ca 450 g
Salt
Färska champinjoner
250 g
Rapsolja
2 msk
Salviablad
16
2 msk
Vitpeppar
Macaroni and cheese:
Makaroner
7 dl
2½ dl