Kalkon i ugn

Kalkon i ugn

60+ min Buffé Huvudrätt
Denna kalkon i ugn är underbar att bjuda på under hela året. Den har fina smaker av citron och färsk rosmarin. Riktigt bra bjudmat som räcker till många. Anpassa tillbehören till den årstid vi befinner oss i. På sommaren serveras den med en vitost- och jordgubbssallad med mynta, till hösten med svamp och rostad blomkål, till vintern med grönkål och granatäpple och till våren med primörer!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kalkon-i-ugn/

Gör så här

  • Värm ugnen till 225°.
  • Rör ihop citronsmöret.
  • Plocka ut inkråmet ur kalkonen. Skala och halvera löken till fyllningen och dela citronen. Tryck in lök och citron i kalkonen. Lossa försiktigt skinnet på kalkonen.
  • Fördela ⅔ av smöret under skinnet. Smörj in hela kalkonen med resterande citronsmör. Lägg kalkonen på ett ugnsgaller.
  • Skala och skär morot och lök i bitar. Halvera vitlöken och skär sellerin i bitar. Lägg i en långpanna. Lägg även dit kalkonens inkråm. Sätt in långpannan långt ner i ugnen.
  • Sätt in kalkonen på gallret ovanför långpannan så allt gott från kalkonen rinner ner i långpannan. Tillaga ca 10 min, tills kalkonen fått fin färg. Täck kalkonen lätt med aluminiumfolie och sänk värmen till 180°.
  • Ös kalkonen med smöret som rinner ner under tillagningen. Kalkonen är klar när den har en innertemperatur på 72° intill lårbenet. Lyft upp kalkonen på ett fat och gör gravyn.
  • Gravy: Sila ner skyn i en kastrull. Tryck till så vitlöksklyftorna mosas. Tillsätt cider och sjud ca 10 min. Tillsätt grädde och sjud ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt och peppar.
  • Skiva upp kalkonen och servera med gravy.
Klart!
Energi:

667 kcal

Protein: 53 g
Kolhydrater: 6 g
Fett: 48 g

Ingredienser

Kalkon (ca. 5 kg)
1
Citronsmör:
300 g
Citroner, finrivet skal och saft
2
Vitlöksklyftor, finhackade
3
Rosmarinkvistar, bladen
4
Flingsalt
1 msk
Nymalen svartpeppar
Fyllning:
Gula lökar
2
Citron
1
Gravy:
Morot
300 g
Gula lökar
2
Vitlök
1
Blekselleri
4 stjälkar
Äppelcider
2 dl
3 dl