Gås till Mårtensafton

Gås till Mårtensafton

Gås fylld med äpple och katrinplommon.
Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser
Betyg (22 st)

Mitt betyg:

Gås till Mårtensafton

Gås fylld med äpple och katrinplommon.

Lägg i varukorgen

Finns i din varukorg

Kan du få hemleverans?
Shopping Menu
Köp hem ingredienser

Receptet gäller för 6 port

  • 4 kg gås
  • 1 citron
  • 1 msk salt
  • ½ tsk vitpeppar
  • 3 äpplen
  • 250 g katrinplommon
  • 2½ dl hönsbuljong

Sås:

Gör så här:

Sätt ugnen på 175° Dela citronen och gnid in- och utsidan på gåsen med citronhalvorna. Salta och peppra. Kärna ur och klyfta äpplena. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy ihop öppningarna med bomullssnöre. Lägg gåsen på sidan på ett galler i en långpanna. Häll buljongen i långpannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ta ut den efter ca 40 min. Vänd den och lägg den på andra sidan och stek ca 40 min. Ta ut gåsen ur ugnen igen. Lägg den med bröstet upp och stek tills den blir färdig, ytterliggare 1/2 -1 tim. Stick i låret för att se om den är färdig. Sipprar det ut rosa köttsaft behöver den lite mer tid i ugnen. Ös gåsen några gånger under stekningen med skyn från pannan. Höj temperaturen till 225° de sista 10 minuterna så blir skinnet knaprigare. Låt gåsen vila några minuter innan snörena tas bort och köttet skärs upp. Sås: Skumma av fettet från stekskyn. Mät skyn och späd med hönsbuljong om det behövs. Häll skyn i en kastrull. Rör ut mjölet i lite av grädden och vispa ner det i skyn. Tillsätt resten av grädden. Koka 3-5 min. under omrörning. Smaksätt med apelsinjuice, salt, peppar och kinesisk soja.

Källa:

Rekommenderade produkter