Eton mess

Eton mess

30 min Efterrätt
En klassisk Eton mess innehåller alltid jordgubbar, men vi har valt att toppa denna med frysta blåbär och björnbär. Det viktiga är att använda bär som är i säsong. Sega chokladmaränger varvas med mascarponekräm, brynt smörglass, bär och färsk mynta.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/eton-mess/

Gör så här

Chokladmaränger:
  • Värm ugnen till 140°.
  • Lägg äggvitor och socker i en bunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills äggvitorna är 55–60°.
  • Ta bunken från värmen och tillsätt ättiksprit. Vispa tills marängen är kall och fast, minst 10 min.
  • Smält chokladen över vattenbad eller i micro. Ringla ner chokladen i marängen och vänd runt försiktigt så marängsmeten blir marmorerad.
  • Klicka ut ca 10 maränger med två skedar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 35–40 min.
  • Stäng av ugnen och ställ ugnsluckan lite på glänt med en träslev emellan. Låt stå tills marängerna är helt kallat.
Mascarponekräm:
  • Vispa grädden lätt. Blanda ner mascarpone och finrivet citronskal.
  • Varva mascarponekräm med maränger, glass, nötter och bär. Garnera med mynta.
Klart!
Energi:

654 kcal

Protein: 9 g
Kolhydrater: 49 g
Fett: 47 g

Ingredienser

Chokladmaränger:
Äggvitor
4
Strösocker
2 dl
Ättiksprit 12%
2 krm
Mörk choklad
50 g
Mascarponekräm:
3 dl
Mascarpone
250 g
Citron, finrivet skal
1
Till servering:
Frysta bär, t ex blåbär, björnbär, hjortron
250 g
Färsk mynta
Pistagenötter
50 g
Glass, gärna brynt smörglass
200 g