Chokladfondant med hallon och yoghurtglass

Chokladfondant med hallon och yoghurtglass

60+ min Efterrätt
En chokladdröm som ska vara helt rinnig inuti. Receptet har skapats av Andreas Hedlund, Årets Kock 2002.
Andreas Hedlund
Andreas Hedlund Årets kock 2002
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/chokladfondant-med-hallon-och-yoghurtglass/

Gör så här

Yoghurtglass:
  • Börja med glassen.
  • Dela vaniljstången. Koka upp mjölken med vaniljstången. Dra kastrullen från plattan och låt svalna.
  • Vispa äggulor och socker fluffigt. Blanda äggsmeten med mjölken i kastrullen och värm under vispning till 82°.
  • Låt smeten svalna och rör i yoghurten. Kör smeten i glassmaskin.
  • Förvara glassen i frys innan servering.
Hallonsås:
  • Koka ihop hallon och florsocker i en kastrull.
  • Passera bort kärnorna genom en finmaskig sil. Låt kallna.
Chokladfondant:
  • Sätt ugnen på 200°.
  • Smält chokladen i mikro eller över vattenbad, låt svalna.
  • Vispa smör och socker poröst. Tillsätt äggen ett i taget och sist äggulan. Sikta ner mjölet och rör i chokladen.
  • Smörj och mjöla portionsformar och klicka ner smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 8 min.
  • Servera fondanten direkt från ugnen med en kula glass, hallonsås, hallon och ev några myntablad.
Klart!
Energi:

505 kcal

Protein: 12 g
Kolhydrater: 50 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Chokladfondant:
Mörk choklad
75 g
75 g
Strösocker
½ dl
Ägg
2
Äggula
1
Vetemjöl
2 msk
Yoghurtglass:
Vaniljstång
½
2½ dl
Strösocker
¾ dl
Äggulor
2
2½ dl
Hallonsås:
Hallon
2 dl
Florsocker
2 msk
Hallon
Ev plockade myntablad