Cheesecakemousse

Cheesecakemousse

45 min Efterrätt
Havre och blåbär är nordisk superfood som vi borde äta mycket mer av. Kombinera dem i den här ljuvliga desserten så boostar du med näring samtidigt som du bjuder på något riktigt gott. Om du inte får tag i oxalis så fungerar det fint med citronmeliss eller mynta. Detta recept är skapat av Jessie Sommarström, Årets kock 2022.
Jessie  Sommarström
Jessie Sommarström Årets kock
Provlagat av Årets Kock Provlagat av Årets Kock
https://www.arla.se/recept/cheesecakemousse/

Gör så här

Havresmulor :
  • Sätt ugnen på 160°.
  • Mixa havregrynen i kannmixer till ett mjöl.
  • Vispa upp smöret med socker och olja. Tillsätt hjorthornssalt och havremjölet.
  • Sprid ut smulorna på plåt med bakplåtspapper. Baka i mitten av ugnen ca 15 min.
Blåbärskompott:
  • Koka upp sockret med hälften av blåbären. Koka 1 min.
  • Pressa saften av citronen i ett glas. Rör ner potatismjölet i citronsaften. Rör ner blandningen i kastrullen. Koka upp.
  • Ta kastrullen från värmen. Rör ner resterande blåbär. Lägg i en skål och kyl.
Cheescakemousse:
  • Vispa grädden fluffig men inte hård och ställ åt sidan.
  • Vispa ihop färskost, crème fraiche, florsockret och salt med elvisp till en fast kräm.
  • Vänd försiktigt ner den vispade grädden och rör runt så det blandas ordentligt.
Servering:
  • Plocka oxalisbladen och finhacka stjälken.
  • Fördela havresmulorna i 6 glas. Lägg på blåbärskompotten, toppa med oxalisstjälkarna för att få en bra punktsyra. Avsluta med moussen och toppa med oxalisbladen.
Klart!
Energi:

484 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 53 g
Fett: 28 g

Ingredienser

Havresmulor :
Havregryn
3 dl
50 g
Strösocker
1 dl
Rapsolja
2 msk
Hjorthornssalt
1½ krm
Blåbärskompott:
Strösocker
¾ dl
Frysta blåbär
250 g
Citron, pressad saft
½
Potatismjöl
2 tsk
Oxalis
1 kvist