Biskvier i långpanna

Biskvier i långpanna

Fika
Chokladbiskvier måste vara något av det godaste som finns! Med det här receptet blir de lättare att baka och det blir många biskvier som räcker på ett stort kalas. Saftig mandelbiskvibotten med luftig chokladsmörkräm under ett täcke av mörk choklad.
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/biskvier-i-langpanna/

Gör så här

Biskvibotten:
  • Värm ugnen till 200°.
  • Bryt mandelmassan i bitar och vispa med sockret på låg hastighet eller blanda i maskin med vinge tills det är väl blandat. Tillsätt äggvitan lite i taget och vispa eller arbeta till en jämn smet.
  • Bred ut smeten i en liten långpanna, ca 25x35 cm med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 10-15 min tills kakan är lätt gyllene. Låt kallna helt och ställ sedan i frysen.
  • Ta bort bakplåtspappret från den frysta biskvibottnen. Placera bottnen på ett nytt bakplåtspapper.
Marängsmörkräm med choklad:
  • Hacka chokladen och smält den försiktigt i mikro eller över vattenbad, rör om då och då. Låt svalna i rumstemperatur.
  • Blanda äggvitor, socker och salt i en skål som tål värme. Värm under vispning över vattenbad tills sockerkristallerna har smält ut.
  • Ta skålen från värmen och fortsätt vispa äggvitorna med elvisp till en fast och blank maräng. Marängen och skålen ska ha svalnat helt.
  • Tillsätt smöret i klickar under vispning och vispa till en slät smörkräm. Tillsätt därefter chokladen och vispa försiktigt till en slät och fin smörkräm.
  • Stryk ut över den kalla biskvibottnen. Ställ i kyl eller frys att stelna till.
Topping:
  • Hacka och smält chokladen i mikro eller över vattenbad. Rör i rapsolja och låt svalna lite.
  • Stryk chokladen över den kalla smörkrämen. Låt stelna till i rumstemperatur innan det skärs i bitar.
Klart!

Skär upp kakan med en vass, smal kniv som värms upp med hett vatten. Torka av kniven med hushållspapper då och då så blir det fina rutor.

Energi:

245 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 24 g
Fett: 15 g

Ingredienser

Biskvibotten:
Mandelmassa, rumsvarm
400 g
Strösocker
2 dl
Äggvitor, rumsvarma
3
Marängsmörkräm med choklad:
Mörk choklad, ca 55% kakaohalt
200 g
Äggvitor
3
(135 g) strösocker
1½ dl
Salt
1 krm
250 g
Topping:
Mörk choklad, ca 55% kakaohalt
250 g
Neutral olja, t ex rapsolja
2 tsk