Svecia - OST PÅ SVENSKA

Svecia är en svensk ost med anor från medeltiden. Den har fått sitt namn av det latinska ordet Suecia som betyder Sverige. Svecia blev 1997 den första svenska matvaran som fick skyddad geografisk beteckning enligt EU:s förordning om geografiskt skydd. Det betyder att den bara får tillverkas i Sverige av svensk mjölkråvara och att tillverkningen ska ske enligt traditionellt recept.

Svecia gör sig lika bra på frukostsmörgåsen som på ostbrickan och i matlagningen. Ta gärna ut ostarna till ostbrickan några timmar före serveringen. De smakar så mycket mer när de är rumsvarma istället för kylskåpskalla.

Arla Svecia 28 %

Svecia har en frisk och rustik smak med karaktäristisk sälta. Osten lagras i minst två månader innan den förpackas och säljs.

Kvibille Svecia Extra Vällagrad 24 månader

Efter två års lagringstid har den extra lagrade Sveciaosten utvecklat en stark och fyllig smak. Den långlagrade osten är utsökt på ostbrickan, kombinera den gärna med ett fylligt, vitt vin.