Arla Guldko® 2017

Dags för Arla Guldko – matbranschens Oscar

Se hit alla vardagshjältar i köken, alla engagerade team och lyhörda ledare! Ni som jobbar hållbart, älskar kvalitet och sätter smak på tillvaron för de yngsta och äldsta gästerna. Ni som tillsammans får hela er verksamhet att genomsyras av matglädje: Det är dags att tävla i Arla Guldko!

Efter att ha pausat ett år för att toppa formen är Guldkon tillbaka. Tävlingen har utvecklats och renodlats för att bli ännu mer relevant. I "matbranschens Oscar" fokuserar vi nu på förskolor, skolor och seniorserveringar.

Alla kan tävla

Sedan år 2000 har Arla Guldko funnits för att sporra och visa uppskattning för ambitiösa kök och verksamheter. Och framför allt inspirera andra genom att lyfta fram goda exempel. I höst vill vi ha din hjälp att hitta dem! Alla kan vara med och tävla i Arla Guldko, Uppmana din arbetsplats, dina barns förskola, skola eller dina släktingars äldreboende att delta.

Anmälningstiden är öppen 1 oktober–30 november. Anmälan görs enkelt här på webben.

Läs mer om vad juryn bedömer och anmäl här:
Bästa Matglädjeförskola
Bästa Matglädjeskola
Bästa Seniormatglädje

Stjärnkockar i juryn

I juryn för Arla Guldko sitter tidigare vinnare, Arlarepresentanter och andra i branschen som jobbar med matinspiration. Här återfinns även några riktiga stjärnkockar. I år tar Tommy Myllymäki plats i förskolejuryn, Paul Svensson tar sig an skolköken och Christian Hellberg ger sig i kast med seniorserveringarna. De deltagare som går till final får besök av juryn som efteråt även ger feedback och tips.

Många är vinnare

Att tävla i Arla Guldko är både roligt och utvecklande. För arbetslagen blir det en sammansvetsande upplevelse som motiverar till nya stordåd i köket. Finalisterna och även semifinalisterna brukar uppmärksammas i media och lyftas fram som inspirationskällor i den egna kommunen. Att gå vidare i Arla Guldko stärker dessutom deltagarnas varumärken, eftersom matglädje prioriteras högt av barn, föräldrar, äldre och deras anhöriga.
Det finns alltså många vinnare: deltagarna, gästerna och alla som får möjlighet att inspireras genom Arla Guldko.
Läs vad de har att säga

Så går tävlingen till

Under hela anmälningsperioden kan man skicka in tävlingsbidrag i de tre kategorierna, skicka in text, bild och film om de tävlande verksamheterna. En förberedande jury på Arla går igenom alla bidrag och utifrån ett antal bedömningspunkter utses semifinalister i varje kategori.

Under tre månader pågår sedan det stora juryarbetet. All dokumentation från semifinalisterna gås igenom och tre finalister väljs ut i varje kategori. Dessa får oanmälda besök av juryn och efter det utses vinnarna. De förblir hemliga fram till den stora Guldkogalan som hålls i Stockholm den 4 maj.

Det är en riktig branschdag med föreläsningar och möjlighet att nätverka med andra. De tre vinnarna får utöver äran, statyetten Arla Guldko, ett exklusivt diplom och ett utbildningsstipendium på 25 000 kronor.

Sagt om Arla Guldko

Tessins förskola – Lillemor Eriksson

Lillemor Eriksson, kock på Tessins förskola i Nyköping – Bästa Matglädjeförskola 2015

"Arla Guldko är ett bevis på att jag har jobbat rätt under alla år. Vinsten har också gjort förskolan mer känd och det märks att många föräldrar i dag prioriterar maten när de väljer barnomsorg. Även barnen blev väldigt glada och Guldkon står i matsalen där alla ser den. Nu ska jag själv sitta i Guldko-juryn och det ska bli jättekul! Delvis på grund av Guldkon har jag också blivit ombedd föreläsa om matglädje och måltidspedagogik i kommunen."


Brunnsboskolan – Anders Holmström

Anders Holmström, kock på Brunnsboskolan i Göteborg – Bästa Matglädjeskola 2015

"Att vinna ett pris som Arla Guldko är verkligen en morot och vi får mycket positiv uppmärksamhet. Bara en sådan sak som att vi fick laga mat i tv efter vinsten. Sådant hände inte när jag jobbade på krogen. Från början skrattade vissa kollegor när jag sa att jag skulle byta till skolkök. Nu ringer de och frågar om jag kan fixa in dem."


Irene Gidlund Granqvist, kostchef på Danvikshem i Stockholm – Bästa Seniorservering 2012

"Priset är ett erkännande för personalen som gör ett fantastiskt jobb varje dag. Även kunderna och deras anhöriga känner en väldig stolthet och glädje över vinsten. För vår del innebär Arla Guldko dessutom fin publicitet, eftersom det är viktigt med god mat och ett välrenommerat kök när man söker äldreboende."


Paul Svensson, mångårig jurymedlem – driver prisbelönta Restaurang Fotografiska i Stockholm

"Jag blir lika imponerad varje gång jag besöker finalskolorna. Köken håller hög klass även jämfört med många privata krogar och det med betydligt mindre budget. Detta är ett uppdrag som jag blir inspirerad av."