Matjessilltårta

Matjessilltårta

Buffé Förrätt
Krämig matjessilltårta på kavring. Denna lättlagade klassiker passar att servera till både påsk, midsommar och jul. Laga den dagen innan den ska ätas och garnera med finskuren gräslök vid servering. Matjessilltårta passar även att skära i små bitar och bjuda som tilltugg.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/matjestarta/

Gör så här

  • Finhacka eller mixa brödet. Smält smöret och blanda det med smulorna. Platta ut blandningen i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 15 min.
  • Låt gelatinet ligga i kallt vatten ca 5 min. Låt sillen rinna av och spar spadet. Skala löken.
  • Finhacka sill och lök. Blanda sill, lök, kvarg, gräddfil, peppar, sillspad och dill.
  • Ta upp gelatinet och smält det i en liten kastrull på svag värme, ta från värmen. Rör ner några skedar av sillblandningen i gelatinet. Vänd ner gelatinblandningen i sillblandningen.
  • Häll blandningen i formen och låt stå i kyl minst 3 tim för att stelna. Lägg silltårtan på ett fat och garnera med gräslök, rödlök och citronskal.
Klart!
Energi:

300 kcal

Protein: 11 g
Kolhydrater: 19 g
Fett: 20 g

Ingredienser

Mörk kavring
200 g
75 g
Fyllning:
Gelatinblad
3
Burk matjessillfiléer à ca 200 g
Rödlök
1
250 g
3 dl
Svartpeppar
½ tsk
Sillspad
3 msk
Färsk dill
½ dl
Garnering:
Finskuren färsk gräslök
½ dl
Finhackad rödlök
½ dl
Finrivet citronskal