Focaccia

10 tim
Arbetstid: 15 tim
Tillagning: 25 min
Frysbar
Focaccia

En saftig och luftig focaccia med gyllene skorpa – perfekt som tillbehör till soppa, sallad eller som mellanmål. Degen behöver stå i kylskåp över natten, men tack vare det får du extra smakrik och luftig focaccia utan surdeg. Bara lite jäst och olivolja behövs för att lyckas.

Nytt

Ingredienser

Jäst
15 g
Vatten
4 dl
Vetemjöl
ca 7 dl
Salt
1½ tsk
Olivolja
½ dl

Till långpanna:

Olivolja
1 msk
Kalamataoliver
8
Färsk rosmarin
Flingsalt
1 tsk

Gör så här

  • Lös upp jästen i ljummet vatten i en bunke.
  • Tillsätt mjöl, salt och olivolja. Blanda till en kladdig deg med träslev. Knåda inte – degen ska vara lös och luftig.
  • Ringla lite olivolja över degen. Täck bunken med plastfolie. Låt degen vila i 30 min och vik den några gånger i bunken.
  • Ställ degen i kylskåpet 8–24 timmar för långsam jäsning. Detta ger god smak och stora luftbubblor.
  • Ta ut bunken och låt degen stå i rumstemperatur ca 2 timmar.
  • Häll upp degen i en väl oljad ugnsform, ca 20x30 cm. Låt jäsa ytterligare ca 1 tim tills den är bubblig.
  • Forma focaccian genom att trycka ner fingrarna och göra små gropar över hela ytan. Ringla över olivolja och strö på flingsalt. Lägg på oliver och rosmarin.
  • Sätt ugnen på 225° eller 200° varmluft.
  • Grädda ca 20 min, tills focaccian är gyllene och genomgräddad.
  • Låt svalna något innan du skär upp i bitar och serverar.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per bit

Energi:

168 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per bit
Fiber: - 1,3 g
Protein: 7,5 % 3,1 g
Fett: 30,5 % 5,8 g
Kolhydrater: 62 % 25,6 g
https://www.arla.se/recept/focaccia/