Chili con carne

40 min Huvudrätt Lunch Matlåda Middag Varmrätt
Frysbar
Chili con carne

Låt dofterna av tomat, vitlök och kryddor fylla ditt kök med värme. Denna chili con carne är en riktig vardagsfavorit som får extra sting av sambal oelek och rundas av med krämig gräddfil och färsk koriander eller persilja vid servering.

Testa en variant med fler {grönsaker}

Ingredienser

Nötfärs
400 g
Gula lökar
2
Röd paprika
1
Vitlöksklyftor
3
1 msk
Krossade tomater
400 g
Stora vita bönor à 400 g
1 burk
Tomatpuré
2 msk
Sambal oelek
1 tsk
Malen spiskummin
2 tsk
Malen koriander
2 tsk
Torkad oregano
2 tsk
Kakao
1 tsk
Vatten
2½ dl
Grönsaksbuljong
1 tärning
Salt
1 tsk
Nymalen svartpeppar
2 krm

Till servering:

Ris eller 1baguette
3½ dl
3 dl
Färsk persilja eller koriander
1 kruka

Gör så här

  • Skala och hacka lökarna. Skölj, kärna ur och tärna paprikan. Skala och finhacka vitlöken.
  • Hetta upp smör- & rapsolja i en stor gryta på medelvärme. Bryn nötfärsen tills den fått fin färg. Tillsätt lök, paprika och vitlök och fräs ytterligare 3–4 min tills allt mjuknat.
  • Rör ner tomatpuré, sambal oelek, kakao, spiskummin, koriander, oregano, salt och svartpeppar. Låt fräsa någon minut för att frigöra smakerna.
  • Häll i krossade tomater, vatten och smulad buljongtärning. Låt koka upp. Skölj bönorna och tillsätt dem i grytan.
  • Sänk värmen och låt grytan sjuda under lock i ca 20 min, rör om då och då. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
  • Koka ris eller värm baguette. Servera chili con carne med en klick gräddfil och färsk persilja eller koriander på toppen.
Markera receptet som tillagat

Näringsvärden, per port

Energi:

680 kcal

Energidistribution % Näringsvärden per port
Fiber: - 9,1 g
Protein: 20,8 % 34,8 g
Fett: 33,3 % 25,6 g
Kolhydrater: 45,9 % 76,9 g
https://www.arla.se/recept/chili-con-carne/