Laktosfria produkter

Laktosintoleranta behöver undvika laktos för att må bra. I dag är det lätt att vara laktosintolerant. Det är bara att byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria varianter. Så kan man fortsätta att dricka mjölk, äta fil eller yoghurt och laga mat och baka med mjölk eller grädde.

Laktosintoleranta personer klarar oftast en mindre mängd laktos i samband med måltid. En deciliter (100 g) mjölk innehåller cirka 5 gram laktos, det är en mängd som många klarar, speciellt om det är i samband med måltid. En del måste välja helt laktosfritt för att slippa ont i magen.

Arla ko® Laktosfri

Upptäck produkter och inspireras av recept från Arla Ko® laktosfri.

Arla ko® Laktosfri

All svensk hårdost är laktosfri

Hårdost är naturligt laktosfri och det gäller alla sorter, både milda och lagrade sorter. Vid tillverkning av hårdost tillsätts löpe och mjölken delar upp sig i två delar: ostkorn och vassle. Ostkornen pressas samman till ost och vasslen används bland annat för att tillverka messmör och mesost. Det mesta av laktosen stannar kvar i vasslen.

Den lilla rest av laktos som finns kvar i osten bryts ned av mjölksyrabakterierna redan under de första dagarna efter ystningen. Det är inte tillåtet att märka naturligt laktosfria livsmedel med "laktosfritt". Därför står det inte på förpackningarna att hårdosten är fri från laktos.

All svensk hårdost är laktosfri

Vanliga frågor och svar

Alla laktosfria produkter