Ett brett sortiment av

Laktosfria produkter

Laktosintoleranta behöver undvika laktos för att må bra. I dag är det lätt att vara laktosintolerant. Det är bara att byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria varianter. Så kan man fortsätta att dricka mjölk, äta fil eller yoghurt och laga mat och baka med mjölk eller grädde.

Laktosintoleranta personer klarar oftast en mindre mängd laktos i samband med måltid. En del måste välja helt laktosfritt för att slippa ont i magen. En deciliter (100 g) mjölk innehåller cirka 5 gram laktos, det är en mängd som många klarar, speciellt om det är i samband med måltid.

 

Så vet du om du är laktosintolerant

Laktosfritt

Vår hälsocoach Sofia Antonsson berättar om laktosintolerans och vilka produkter som fungerar för dig med laktosintolerans.

Laktosintoleranta personer klarar oftast en mindre mängd laktos i samband med måltid. En del måste välja helt laktosfritt för att slippa ont i magen. En deciliter (100 g) mjölk innehåller cirka 5 gram laktos, det är en mängd som många klarar, speciellt om det är i samband med måltid.

Visste du?

All svensk hårdost är laktosfri

Hårdost är naturligt laktosfri och det gäller alla sorter, både milda och lagrade sorter. Vid tillverkning av hårdost tillsätts löpe och mjölken delar upp sig i två delar: ostkorn och vassle. Ostkornen pressas samman till ost och vasslen används bland annat för att tillverka messmör och mesost. Det mesta av laktosen stannar kvar i vasslen.

Den lilla rest av laktos som finns kvar i osten bryts ned av mjölksyrabakterierna redan under de första dagarna efter ystningen. Det är inte tillåtet att märka naturligt laktosfria livsmedel med "laktosfritt". Därför står det inte på förpackningarna att hårdosten är fri från laktos.

Dessertost som vit- och grönmögelost innehåller lite laktos, ungefär 0,5 g per 100g, eftersom den dels innehåller mer vätska och dels inte är lagrad.

Frågor & svar om laktosfritt

Laktosintolerans innebär att tunntarmens slemhinna inte kan bryta ner mjölksocker (laktos). Det beror på för låg halt av enzymet laktas i tarmslemhinnans yta. Detta får till följd att mjölksockret förs vidare till tjocktarmen där en jäsningsprocess startar.

Till frågor & svar