Ugnsbakad lax ”tarator” med frisk yoghurt- och tahinisås
  • Arla
  • Recept & mat
  • Ugnsbakad lax ”tarator” med frisk yoghurt- och tahinisås

Ugnsbakad lax ”tarator” med frisk yoghurt- och tahinisås

45 min Huvudrätt
Tarator är en libanesisk yoghurtsås smaksatt med tahini och citron. Den är en klassiker till falafel och kebab, och passar utmärkt att servera till kyckling och lax. Denna vackra laxrätt toppas med granatäpple, färska örter, jalapeño, rödlök och pinjenötter.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/ugnsbakad-lax-tarator-med-frisk-yoghurt--och-tahinisas/

Gör så här

  • Värm ugnen till 125° varmluft.
  • Lägg laxen i en form med skinnsidan nedåt. Ringla över smör-&rapsolja och salta.
  • Tillaga mitt i ugnen 30-35 min eller tills laxen är genomstekt (48-50° innertemperatur).
Yoghurt- och tahinisås:
  • Mixa yoghurt, tahini, vitlök, citronskal, citronsaft och salt till en slät fluffig kräm, det tar någon minut. Ställ kallt.
  • Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen.
Topping:
  • Rosta pinjenötterna i torr stekpanna tills de får fin färg. Skala och skiva löken tunt.
  • Plocka bladen på persiljan. Kärna ur och skiva jalapeñon tunt.
Servering:
  • Ta laxen ur ugnen och låt den svalna något.
  • Ringla över såsen så att laxen täcks, spara resten av såsen. Strö pinjenötter, rödlök, örter, jalapeño och granatäpple på laxen.
  • Servera med couscous och resterande sås.
Klart!
Energi:

762 kcal

Protein: 42 g
Kolhydrater: 52 g
Fett: 42 g

Ingredienser

Mittbit av laxfilé med skinn
600 g
1 msk
Flingsalt
1 tsk
Yoghurt- och tahinisås:
2 dl
Ljus tahini
3 msk
Liten vitlöksklyfta, skivad
1
Citron, finrivet skal och saft
1
Salt
½ tsk
Topping:
Rostade pinjenötter
50 g
Liten rödlök
1
Bladpersilja eller koriander
1 knippe
Färsk grön jalapeño
1
Granatäppelkärnor
ca 1 dl
Till servering:
Couscous
3 dl