Qatayef

Qatayef

60+ min Efterrätt
Qatayef är en pannkaksliknande efterrätt från Mellanöstern, här fyller vi dem med kräm och pistagenötter och ringlar söt sirap över innan servering.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/qatayef/

Gör så här

Qatayef:
  • Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt 3 dl vatten och vispa smeten klumpfri. Vispa ner resten av vattnet. Låt stå i smeten stå i rumstemperatur 10 min och sedan 1 tim i kyl.
  • Gör under tiden sirapen och fyllningen.
Sirap:
  • Blanda socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt koka på medelvärme ca 7 min. Rör om då och då.
  • Ta från värmen och rör ner rosenvatten. Låt kallna i rumstemperatur.
Fyllning:
  • Rör ihop puck creamy, mjölk och majsmjöl i en kastrull. Koka upp och koka på medelvärme under omrörning tills det tjocknar, 5-8 min.
  • Smaksätt med rosenvattnet och låt kallna.
Stekning och montering:
  • Rör om smeten. Hetta upp en stekpanna och klicka ner ca ½ dl smet i pannan. Stek ca 15 sek på en sida. Plätten är klar när den är torr på ovansida
  • Fortsätt steka en plätt i taget. Lägg över på bakplåtspapper och låt svalna, gärna övertäckta så de hålls mjuka.
  • Lägg ca 1 tsk av fyllningen på varje plätt. Stäng igen dem. Doppa dem i nötter och ringla över sirap.
Klart!
Energi:

455 kcal

Protein: 6 g
Kolhydrater: 78 g
Fett: 12 g

Ingredienser

Qatayef
Vetemjöl
3 dl
Torrjäst
½ tsk
Bikarbonat
½ tsk
Vaniljsocker
1 tsk
Strösocker
1 msk
Ljummet vatten
4 dl
Sirap:
Strösocker
3 dl
Vatten
1½ dl
Citronsaft
1 cl
Rosenvatten
1 msk
Fyllning:
Puck® Creamy, 170 g
1 burk
2½ dl
Majsstärkelse
¾ dl
Rosenvatten
1 msk
Hackade pistagenötter
1 dl