Munkar

Munkar

60+ min
Munkar friteras i olja och doppas på klassiskt vis i en blandning av kanel och socker. Men toppingen kan varieras i all oändlighet!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/munkar/

Gör så här

  • Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till max 37° och häll det över jästen.
  • Blanda bakpulvret med det mesta av mjölet. Tillsätt socker, salt, ägg, citron och mjölet med bakpulver. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 40-50 min.
  • Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Kavla ut den till en platta, ca ½ cm tjock.
  • Ta ut rundlar med ett mått, ca 10 cm i diameter. Ta ev ut ett litet hål i mitten. Låt jäsa övertäckta ca 30 min.
  • Hetta upp oljan till ca 180°. Fritera rundlarna i omgångar till gyllene, ca 2-3 min per sida. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  • Blanda socker och kanel i en djup tallrik. Doppa munkarna i kanelsocker medan de fortfarande är varma.
Klart!

Har du ingen termometer kan du kontrollera temperaturen genom att lägga en liten brödbit i oljan. Blir den gyllenbrun på 1 min är temperaturen rätt.

Energi:

205 kcal

Protein: 4 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 4 g

Ingredienser

Jäst
25 g
75 g
4 dl
Bakpulver
1 tsk
Vetemjöl, ca 13 dl
780 g
Strösocker
2 dl
Salt
1 tsk
Ägg
2
Citron
rivet skal av 1
Till fritering
Rapsolja
1 liter
Garnering:
Strösocker
2 dl
Malen kanel
½ msk
Salt
1 krm