Kycklingmarinad

Kycklingmarinad

60+ min
Det är gott att marinera kyckling innan den tillagas. Här får du två varianter på marinader. Den ena med lime och ingefära, den andra med rosmarin och vitlök. Det är viktigt att kycklingen får marinera minst en timme så smakerna hinner sätta sig. Det går bra att använda sig av den kycklingdetalj man gillar bäst!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/kycklingmarinad/

Gör så här

  • Välj vilken av marinaderna du vill göra.
  • Rör ihop ingredienserna i en skål. Häll över i en plastpåse.
  • Vänd ner kycklingen och blanda väl så att all kyckling blir täckt av marinad.
  • Ställ in i kylen och låt stå minst 1 timme, gärna över natten.
  • Tillaga kycklingen över grill, i stekpanna eller i ugn. Innertemperatur filé - 72°, kycklingdelar med ben - 82° vid benet.
Klart!

Det finns mängder av varianter på marinader, men om man håller sig till grunderna går det bra att testa sig fram till sin egen kycklingmarinadfavorit. Syra från citrusfrukt, vinäger eller yoghurt. Hetta från chili, ingefära, cayenne eller senap. Smaksättare som färsk ört, vitlök, kryddor. Sötma från honung, socker, mango, söt soja eller sweet chili. Fett från någon typ av olja.

Ingredienser

Kyckling, valfri styckningsdetalj
ca 500 g
Lime och ingefära:
Lime, finrivet skal och saft
1
Färsk ingefära, riven eller finhackad
25 g
Färsk grön jalapeño, skivad
1
Vitlöksklyfta, finhackad
1
Japansk soja
2 msk
Honung
½ dl
½ dl
Salt
1½ tsk
Rosmarin och citron:
Citron, finrivet skal och saft
1
Rosmarinkvistar
2
Färsk röd chili, skivad
1
Vitlöksklyftor, finhackade
2
Japansk soja
2 msk
Honung
½ dl
½ dl
Salt
1½ tsk