Hemgjort smör

Hemgjort smör

20 min
Att göra eget smör är en enkel process. Resultatet blir ett smör med lätt syra som du kan smaksätta efter tycke. När kärnmjölken är borta håller sig smöret i ca 2 veckor.
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/hemgjort-smor/

Gör så här

  • Koka upp gräddfilen och låt svalna.
  • Visa gräddfil, vispgrädde och syrad grädde med elvisp eller i köksmaskin tills smöret separerar från kärnmjölken. Det tar ca 10 min. Sila bort kärnmjölken.
  • Tvätta smöret i kallt rinnande vatten så att de överblivna mjölkpartiklarna försvinner. Smaksätt smöret med flingsalt.
Klart!

Smaksätt smör: Mixa 2 msk olja, 2 msk sherryvinäger, ½ kruka gräslök och 1 vitlöksklyfta. Blanda med 1 dl hemgjort smör och smaka av med salt och svartpeppar.

Spara kärnmjölken! Använd som degvätska i bakning. Ger extra saftiga bullar och bröd.