Fransk chokladtårta

Fransk chokladtårta

Efterrätt
En chokladälskares drömtårta! Maffig, mäktig och makalöst chokladstinn, precis som det ska vara. Det går jättebra att frysa in tårtan skuren i portionsbitar... om det mot förmodan skulle bli något kvar!
Carolina Soudah
Carolina Soudah Receptkreatör
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/fransk-chokladtarta/

Gör så här

  • Värm ugnen till 175°.
  • Smält smöret i en kastrull, ta från värmen. Hacka chokladen och rör ner i smöret. Rör tills chokladen har smält ut helt.
  • Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Rör ner chokladsmeten i äggvispet. Tillsätt mjöl och salt och rör till en jämn smet.
  • Spänn ett bakplåtspapper över botten i en springform, ca 20 cm i diameter. Smörj och bröa kanterna.
  • Häll smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i 20–30 min. Den ska inte vara helt genomgräddad men ha lyft sig lite på ytan. Låt kallna.
  • Värm smör, grädde och hackad choklad till glasyren på svag värme under omrörning. Låt svalna något innan den bres över tårtan, ställ kallt att stelna.
  • Servera med lättvispad grädde.
Klart!
Energi:

440 kcal

Protein: 5 g
Kolhydrater: 37 g
Fett: 30 g

Ingredienser

200 g
Mörk choklad
200 g
Ägg
3
Strösocker
2 dl
Vetemjöl
2 dl
Salt
1 krm
Chokladglasyr:
30 g
1 dl
Mörk choklad
75 g
Ljus choklad eller mjölkchoklad
75 g
Till servering:
2 dl