Arancini

Arancini

1 tim Huvudrätt Förrätt
Arancini är små friterade risottobollar som ska avnjutas nyfriterade. Det är toppen att laga arancini om du får över lite risotto. Bollarna fylls med mozzarella och rullas sedan i mjöl, ägg och panko för att sedan friteras gyllene och krispiga. Doppa gärna dina arancini i en dipp på pesto och crème fraiche.
Karolina Sparring
Karolina Sparring Kock och receptansvarig Arla Mat
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/arancini/

Gör så här

Risotto:
  • Koka upp buljongen och håll den varm.
  • Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i 1 msk smör i en tjockbottnad kastrull på låg värme ca 5 min. Höj värmen något och tillsätt riset och fräs ytterligare ca 3 min under omrörning.
  • Tillsätt vinet och låt det koka in. Häll på ett par deciliter av buljongen. Låt sakta koka in och rör ofta under hela tillagningen. Fortsätt hälla på 1 dl buljong i taget allteftersom den sugs upp tills riset känns krämigt men fortfarande har en fast kärna.
  • Ta risotton från värmen. Rör ner parmesan och 1 msk smör. Risotton ska vara ganska lös och krämig. Späd ev med mer buljong. Smaka av med salt och peppar. Låt kallna helt.
  • Grovhacka basilika. Vänd ner basilika och mozzarella i risotton.
  • Gör 12 bollar av risotton. Häll mjöl på en tallrik, vispa upp ägg i en skål och häll panko på en tallrik. Rulla bollarna först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko.
  • Hetta upp olja i en kastrull eller fritös till 170°. Fritera några arancini åt gången tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
  • Rör ihop crème fraiche och pesto. Smaka av med lite salt.
  • Servera nyfriterad arancini med pestodipp.
Klart!

Ingredienser

Risotto:
Grönsaksbuljong
ca 6 dl
Schalottenlök
1
Vitlöksklyfta
1
2 msk
Arborioris
1½ dl
Vitt vin
1 dl
Parmesanost
75 g
Salt och svartpeppar
Färsk basilika
½ kruka
75 g
Vetemjöl
1½ dl
Ägg
2
Panko
3 dl
Olja, till fritering
Till servering:
2 dl
Pesto
3 msk