Folsyra/folat
För dig som vill bli gravid

Folsyra/folat

Extra viktigt för den som är eller vill bli gravid

Folsyra, eller folat som den naturliga formen heter, är ett vattenlösligt vitamin som hör till gruppen B-vitaminer och behövs för bland annat blodbildning.

För blodbildning och för ett normalt fungerande immunsystem.

Folsyra, eller folat som den naturliga formen heter, är ett vattenlösligt vitamin som hör till gruppen B-vitaminer. Mjölk är en naturlig källa till folat och alla mjölkprodukter innehåller folat i varierande halt. Det här B-vitaminet har många olika funktioner och behövs för bl.a. blodbildning och normal celldelning.

Folsyra – viktigt vid nybildning av celler

Eftersom folat har en roll i celldelningen så är folsyra extra viktigt när många nya celler ska bildas. Allra tydligast blir det i de allra första stadierna i fosterutvecklingen under graviditet. Då bidrar folsyra till att moderns och fostrets vävnadstillväxt är normal. Det är viktigt att den blivande mamman har en god folatstatus redan när hon blir gravid eftersom det här vitaminet är viktigt redan under de första veckorna av graviditeten. Därför rekommenderas kvinnor i fertil ålder att ta ett tillskott av folsyra, som är tillskottsformen av folat. Livsmedelsverkets kostundersökning Riksmaten 2010-2011 visar också att många unga kvinnor (upp till 45 år) inte får i sig det rekommenderade dagliga intaget av folat varje dag.

Folsyra är den form av vitaminet som används till berikning och i kosttillskott. Folat och folsyra har samma funktion i kroppen, men man stöter oftare på ordet folsyra. Det beror delvis på att det är det ordet som används i näringsdeklarationen på produkter. Även om folat finns naturligt i mjölk så står det alltså ”folsyra 15µg” på förpackningen.

Så här mycket folat/folsyra behöver du

Rekommendationen är att vuxna ska få i sig 300 µg folsyra varje dag. För kvinnor i barnafödande ålder är rekommendationen 400 µg och för gravida och ammande 500 µg.

Folat i mjölk och mjölkprodukter

Mjölkprodukterna tillsammans med ost bidrar med 12% av folatintaget i Sverige. Det kan jämföras med grönsaker, frukt, bär och juice som tillsammans ger 29% och spannmålsprodukter (t.ex. fullkornsbröd och müsli) som ger 17%.