IBS och intoleranser

Laktosintolerans

Laktosintolerans innebär att man inte kan bryta ner mjölkens laktos i tarmen vilket ger olika symptom när man dricker mjölk eller äter mat med mjölk i. Många upplever att de får problem med magen när de dricker mjölk eller äter något med mjölk i.

Alla är inte laktosintoleranta,  men man räknar med att 4-10% av Sveriges befolkning är känsliga för laktos. Idag är det ganska lätt att leva med laktosintolerans och ändå kunna få i sig allt det goda från mjölken eftersom utbudet av laktosfria mjölkprodukter är stort.

Ovanligt bland barn

Modersmjölken innehåller laktos och alla föds därför med en god förmåga att bryta ner laktos, för att kunna tillgodogöra sig den goda näringen i modersmjölken. Under barnaåren kan förmågan att bryta ner laktos minska, men det är ovanligt att barn är laktosintoleranta före skolåldern. Om och hur mycket förmågan att bryta ner laktos minskar beror på våra genetiska förutsättningar.

Globalt sett är en stor majoritet av alla vuxna laktosintoleranta, men i folkslag där det under århundradena har varit en fördel att kunna bryta ner laktos, är det vanligt med en genetiskt variation som gör att man tål laktos även som vuxen. Det är det vanliga i norra Europa.

Laktosintolerans och komjölksallergi

Laktosintolerans betyder att man är känslig för laktos, mjölkens egen sockerart. Det innebär att man har brist på enzymet laktas i tunntarmen. Det är dock inte farligt för en person med laktosintolerans att få i sig laktos i små mängder. Det kan inte ge några allergiska reaktioner eller skada tarmen, men det kan förstås vara obehagligt om man är väldigt känslig för laktos. Komjölksallergi betyder att kroppen inte tål proteinerna i komjölk. Den som är allergisk mot komjölk måste utesluta alla mjölkprodukter.