Symptom vid laktosintolerans

Symptom vid laktosintolerans

Så vanligt är det med laktosintolerans

I Sverige räknar man med att 4-10 procent av alla tonåringar och vuxna är laktosintoleranta. Det betyder att tunntarmen inte kan bryta ner mjölksockret, laktos.

Laktosintolerans innan skolåldern är mycket ovanligt.

Vanliga symptom vid laktosintolerans kan vara exempelvis gaser i magen, magont och diarré. Anledningen till intoleransen är att man har en låg halt av enzymet laktas i tarmen. Laktas behövs för att bryta ner laktoset – och därför klarar man bara mindre mängder laktos.

Laktosintolerans helt ofarligt

Laktosintolerans är ofarligt och faktiskt det normala för de flesta vuxna i världen. I Sverige är vi dock många som har en genmutation som gör att vi kan bryta ner laktos även som vuxna och inte enbart som barn. De flesta barn tål nämligen laktos – därför är laktosintolerans innan skolåldern mycket ovanligt. Anledningen är att bröstmjölk innehåller en mycket högre andel laktos än mjölk.

Laktosintolerans kan delas in i tre olika varianter:

  1. Medfödd laktosintolerans – en mycket ovanlig form där barnet reagerar redan på mjölksockret i modersmjölken.
  2. Primär laktosintolerans – den vanligaste formen där för lite laktasenzym produceras i tarmen. Det innebär att all laktos inte bryts ner i tunntarmen som den ska.
  3. Sekundär laktosintolerans – en oftast övergående form som kan uppkomma i samband med medicinering, tarminfektion eller tarmskada som till exempel glutenintolerans. Den här formen är ofta övergående och innebär en tillfällig minskad förmåga att bryta ner laktos. När skadan har läkt återkommer tarmens förmåga att bryta ner laktos igen.

Överkänslighet mot laktos

Den som är allergisk mot mjölkprotein kan inte äta några mjölkprodukter överhuvudtaget, det fungerar alltså inte att äta och dricka laktosfritt. Laktosintolerans är inte heller i medicinsk bemärkelse en allergi mot mjölksocker, utan just en överkänslighet mot laktos, men kan vara nog så besvärlig för välmåendet.

Vill du fördjupa dig?

Arlas sajt för företagskunder, finns en massa information om laktosfritt. 
Här svarar också Arlas nutritionist Karin Arkbåge på de vanligaste frågorna om laktosintolerans