IBS och intoleranser

Att leva med laktosintolerans

Mjölk är ett näringsrikt livsmedel som innehåller många av de vitaminer och mineraler vi behöver få i oss varje dag. Som laktosintolerant är det därför bra att veta att det finns laktosfri mjölk och mjölkprodukter som innehåller samma näringsämnen och är lika enkla att använda som vanlig mjölk.

När man bakar och lagar mat kan man använda sina favoritrecept och lätt byta ut de vanliga mjölkprodukterna mot laktosfria alternativ. Svårare än så är det inte att laga en laktosfri lasagne. Eller att bjuda på nygräddade, laktosfria pannkakor.

Många laktosintoleranta brukar kunna tåla en liten mängd laktos i en måltid, men en del tål ingen laktos alls. Här får man prova sig fram lite. Ibland kan man också träna upp sin tarmflora till att klara av att bryta ner mindre mängder laktos, utan att man får problem. Det kan underlätta för att till exempel kunna äta mat på restaurang eller hos vänner utan att behöva fråga om det är laktosfritt.