Bästa träningsmaten

Hur ska jag äta före träning

Med tom mage är det svårt att orka träna. Med för mätt mage går det också trögt. Så hur ska man egentligen äta innan man tränar? Knepet är så klart att vara lagom påfylld med rätt typ av energi. De som tränar hårt och länge äter rejält cirka tre timmar före träning och sedan ett litet uppladdningsmål innan de sätter igång.

Ät rejält ett par timmar före träning

När man äter cirka tre timmar innan man tränar får kroppen tid till att bryta ner näringsäm-nena och skicka ut energin till musklerna som ska arbeta. Ett sådan rejält mål eller mel-lanmål bör bestå av:

  • Kolhydrater, t.ex bröd, gryn, frukt, bär och grönsaker  
  • Protein, t.ex kött, fisk, ägg, ost, kvarg  
  • Fett, t.ex nötter, frön eller matfett

Ladda precis före träning:

Precis före träningen kan man äta ett litet uppladdningsmål, kanske en halvtimme innan. Det kan till exempel vara ett glas mjölk och en frukt. Det ger vätska, protein, kolhydrater och en massa vitaminer och mineraler. Det lilla mellanmålet ger kraft under träningen och gör så att kroppen inte börjar bryta ner muskler för att få energi.

Om det är väldigt varmt ser jag till att få i mig mycket vätska, så att jag inte börjar träningen helt torrlagd. Jag ser till att ha ätit cirka tre timmar innan, så att jag inte har för mycket mat i magen. / Lisa Nordén, triathlet

Även den som bara tränar en timme i veckan kan vinna på att se kosten och vätsketill-förseln som en del i träningen. Och om det bara är en timmes träning gäller det ju att den timmen blir så bra som möjligt. Med bra mat i magen innan så att du orkar genom-föra träningen på ett bra sätt och med lite påfyllning av efteråt får du ut det mesta av din träningstimme. Behöver du lite inspiration? Prova recept nedan, och se också Hälsocoach Annas tips på hur hon äter före träning.

Goda recept före träning

UPPLADDNING

  • GLUKOS - Energi som kroppen behöver vid träning. Äter man ordentligt med kolhydrater inför träningen kan man lagra en reserv av glukos i form av glykogen i lever och muskulatur.
  • LÅNGSAMMA KOLHYDRATER -Minskar risken för blodsockerdipp som kan göra att man tappar orken och koncentrationen. Bra att ladda med i lagom mängd - för mycket fibrer kan ge magproblem.
  • FETT - Energi som dröjer sig kvar längre i magen. Bra när man tränar långa pass.