Mjölk och immunförsvaret

Mjölk och immunförsvaret

Så kan du stötta ditt immunförsvar

Ett starkt immunförsvar hjälper oss att hålla oss friska och det har visat sig att flera vitaminer och mineraler som finns naturligt i mjölk kan hjälpa till.

Ditt immunsystem eller immunförsvar som man också kan säga, ger dig ett skydd mot bakterier, virus och andra främmande organismer. Oftast gör immunsystemet ett fantastiskt jobb, men ibland lyckas det inte hålla emot och du blir sjuk.

Huden och slemhinnorna utgör det yttre, fysiska, skyddet som gör det svårare för bakterier och virus att komma in i kroppen. Och magen utsätts för främmande mikroorganismer genom det du äter och dricker – därför sitter ungefär 70 procent av immunsystemet i magen.

På huden, i luftvägarna och i tarmarna finns också ett slags mikrobiellt skydd, och kroppen producerar också ämnen som dödar eller försvårar för mikroorganismer att komma in.

Det inre immunförsvaret

Om bakterier eller virus ändå tar sig in kopplas det inre immunförsvaret in. Det inre immunförsvaret är ett oerhört komplext system av mer eller mindre specialiserade celler, vars uppgift är att se till att främmande organismer inte kan föröka sig och skada dig. Det finns också celler som minns tidigare infektioner och som gör att du inte drabbas av samma sjukdom igen.

Det finns knep att ta till som hjälper immunsystemet på traven – exempelvis att motionera, gärna utomhus, och att äta sunt och varierat. Flera vitaminer och mineraler som finns naturligt i mjölk och mjölkprodukter bidrar till att immunsystemet fungerar som det ska. Mjölk och ost är exempelvis rika på vitamin B12 och ost innehåller också zink och selen. Mjölk, fil, yoghurt och Bregott® är berikade med vitamin D som också bidrar till immunsystemets funktion.

7 tips på hur du kan stötta ditt immunförsvar:

  1. Ät rätt. Med en varierad kost behövs inga piller eller tillskott, då får du ändå i dig det du behöver. Tänk på att hålla magen i balans också – en fungerande mage är grunden till ett bra immunförsvar!
  2. Rör på dig. Minst 30 minuter om dagen. Det kan gärna vara uppdelat på två kortare promenader. Att träna på något högre intensitetsnivå två till tre gånger i veckan är också positivt.
  3. Ta det lugnt. Försök minimera stressen. Vid stress koncentrerar sig kroppen på att lösa den akuta stressituationen och drar ner på andra funktioner i kroppen. Våra kroppar är inte anpassade för långvarig stress.
  4. Sov ordentligt. Kroppen återhämtar sig när du sover.
  5. Bryt dåliga vanor. Sluta eller dra ner på rökning och snusning. Drick måttligt med alkohol.
  6. Håll god hygien. Genom att tvätta och torka händerna noggrant och hålla en god hygien kan man minska risken för att få i sig virus och mikroorganismer.
  7. Vistas ute även på vintern. Vintertid tillbringar vi mer tid inomhus än under andra årstider. Det underlättar för virus och mikroorganismer, som inte har lika lätt för att sprida sig utomhus.