IBS och intoleranser

IBS – vanliga frågor

Vad är IBS? Hur vet man att man har IBS? Vilken mat som fungerar då, och kan barn få IBS? Dessa och många fler frågor besvarar Sofia Antonsson, leg. dietist och en av Sveriges ledande experter på IBS.

 1. Vad är IBS?
  IBS är en så kallad funktionell mag-tarmsjukdom. Diagnosen sätts efter utredning när man inte hittar några fel på tarmarna.
 2. Hur vet man om man har IBS?
  De flesta med IBS har symtom som uppblåst magen, gaser, diarré eller förstoppning och smärta eller obehag. Man behöver inte ha alla symtom för att ha IBS. 
 3. Vad kan man äta om man har IBS?
  De flesta med IBS har själva försökt nysta i kosten utan resultat, och det är svårt. Vi jobbar med en kostbehandling som heter FODMAP och som hjälper 75 % av personer med IBS.
 4. Vad är en rotationsdiet eller uteslutningsdiet? Är det något du rekommenderar för hälsan i allmänhet och magen i synnerhet? Hur fungerar de?
  Nja, man kan säga att FODMAP är en elimineringsbehandling där man sedan kontrollerat återinför livsmedel. Det är den enda evidensbaserad behandling vi har. 
 5. Kan man dricka mjölk och äta mjölkprodukter om man har IBS?
  Ja. De flesta med magproblem byter till laktosfria produkter som steg ett. När man genomgått FODMAP-behandling kan många lägga tillbaka laktos igen eftersom de förstår att det var andra saker som egentligen störde magen.
 6. Vad är FODMAP och måste alla med IBS äta enligt FODMAP-modellen?
  Symtomen vid IBS kommer från en grupp kolhydrater som är svåra att bryta ner om man har IBS. De kallas fermenterbara, eller jäsningsbara. FODMAP är den enda vetenskapligt baserade behandling vi har inom vården och den som ger i särklass bäst hjälp.
 7. Har du några bra tips för oss med krånglande mage/IBS när vi ska ut på restaurang, gå på fest eller fira högtider – vad ska vi tänka på, vad på t.ex. jul- eller midsommarbordet kan vi äta, och vad ska vi fråga efter specifikt?
  Jag brukar rekommendera att man frågar efter mat utan lök, vitlök, gluten och laktos, lite beroende på var i behandlingen man befinner sig. Om man är bjuden på fika rekommenderar jag att man tar med sig sitt eget fikabröd. När man förklarar varför så brukar de allra flesta visa förståelse för det. Är du bjuden på middag kan du hålla dig strikt på dagen så har du mer utrymme för att ”fuska” på kvällen. Då blir symtomen inte lika besvärliga.
 8. Kan barn har IBS? Hur ska i så fall de äta?
  Ja, tyvärr ser jag en ökning av antalet barn och ungdomar som söker för IBS. Det går ofta väldigt bra att behandla barn med FODMAP. Det man ska tänka på är att föräldrarna behöver vara involverade liksom skola/omsorg. Resultaten blir lika bra som hos vuxna. 
 9. Hur får man ihop maten för en familj där någon har IBS?
  Om bara en person i familjen behöver följa FODMAP går det ändå bra att laga gemensam middag. Det är helt ofarligt för den som inte har IBS att äta enligt FODMAP vid enstaka måltider.  
 10. Innehåller ”IBS-anpassad mat” alla näringsämnen i tillräckliga mängder, eller behöver man något tillskott?
  Om du får rätt stöd och hjälp när du gör kostbehandlingen är det ingen risk för näringsbrister. För den som däremot provar FODMAP själv finns risk att man inte ersätter tillräckligt mycket av det man tar bort. Vi rekommenderar alltid att behandlingen görs i samråd med en dietist.