Mindre matsvinn

Så länge håller mjölken

Hur länge håller mjölk, grädde, ost och crème fraîche i kylskåpet egentligen? Svaret är att det varierar. Ofta håller de mycket längre än du tror, om de förvarats väl kylda.

 

Mjölk

Mjölk är ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Sätt in mjölken direkt när du handlat eller haft den framme. På mjölkpaketet finns en rekommendation om förvaring i max +8 grader. Bäst före-datumet är satt efter förvaring i max +8 grader. 

Mjölken har betydligt längre hållbarhet än om du förvarar den i +4 grader eller kallare. Mjölkens hållbarhet har man sett nästan fördubblats efter att bäst-före-datum passerat om mjölken förvaras i +4 grader i stället för +8, från fyra dagar till över en vecka.

Grädde

Grädde är precis som mjölk ett känsligt livsmedel som ska förvaras kallt. Även för grädde gäller det att lägre kylskåpstemperatur generellt ger en förlängd hållbarhet. Lukta och smaka på grädden innan du bestämmer dig för att slänga den.

Yoghurt

Yoghurt är en syrad mjölkprodukt med relativt lång hållbarhet. Har du bara yoghurten ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar efter bäst före-datum

Crème fraiche

Crème fraiche är en syrad grädde med lång hållbarhet. Har du bara crème fraiche ordentligt kyld så håller den oftast 7–10 dagar ytterligare efter bäst före-datum.

Vad går att frysa?

Mjölk, yoghurt och grädde går bra att frysa. Crème fraiche går tyvärr inte särskilt bra att frysa. Den riskerar att bli grynig och trist i konsistensen. Grädde som varit fryst går utmärkt att använda i matlagning men den går inte särskilt bra att vispa. 

Använd en rymlig burk

När du fryser mjölkprodukter kommer volymen att expandera lite. Därför är det en god idé att ha lite extra plats i behållaren som du fryser in i. Är paketet oöppnat kan du lägga in det direkt i frysen. Fryst mjölk/yoghurt/grädde håller god kvalitet i runt tre månader.

Tina i kylskåp

Eftersom produkterna innehåller fettsyror så kan dessa härskna om du låter dem ligga för länge i frysen. Det känner du på lukten när produkten har tinat. Bäst är att tina upp produkterna i kylen för att inte riskera att den uppnår rumstemperatur.