Bocuse d'Or

EM GULD TILL TOMMY MYLLYMÄKI

Det blev skandinavisk storslam när kock EM avgjordes på Stockholmsmässan. Tommy Myllymäki erövrade en guldmedalj i Bocuse d'Or Europe 2014, silver och brons gick till Norge respektive Danmark.

Inför en vild publik och till tonerna av visselpipor, trummor och blåsorkester levererade Tommy Myllymäki, tillsammans med sin commis Albin Edberg och resten av laget, två perfekta menyer som föll juryn i smaken.

Tommy Myllymäki gick in i sitt tävlingskök klockan 09.30 på torsdagsmorgonen. På fem timmar och 35 minuter hann han tillaga och serverat två vinnande tallrikar till 14 personer.

– Unggrisen var en utmaning, trots den fantastiska råvaran. Men i dag stämde allt, sa en strålande lycklig Tommy Myllymäki efter vinsten.

– Tommys vinst och hans fantastiska mat är ett kvitto på att svensk gastronomi håller en extremt hög nivå just nu, säger Mathias Dahlgren, hederspresident för Bocuse d´Or Europe.

Kriget om medaljerna var hårdare än någonsin. Kockarna från Norge, Finland, Sverige och England har alla tävlat tidigare i Bocuse d´Or med framstående placeringar. Tommy Myllymäki tävlade senast i VM i Lyon 2011 då han tog silver.

Förutom en guldmedalj i Bocuse d´Or Europe 2014 så vann det svenska laget en plats i finalen till Kock VM som äger rum i Lyon i januari 2014. Även övriga pallplatser blev nordiska. Tvåa kom Kenneth Hanse från Danmark och på tredje plats Örjan Johannessen från Norge.

Fotograf: Jonas Borg

TOMMY MYLLYMÄKIS TÄVLINGSMENY BOCUSE D'OR EUROPE

Fiskmeny: Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrot

  • Mildrökt färserad sej m ed champinjoner och krispigt fjäll
  • Emulsion med brynt smör och ättika
  • Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad
  • Ostron i variation med syrad gurka och alger
  • tempererad tartar
  • pocherat ostron
  • ostronskum
  • Pepparrot, kålrabbi och tapioka 

Köttmeny: Skinka av svensk unggris på fyra vis

  • Grillad skinkstek med frasig svål och vilda örter
  • Rillette på ugnsstekt skinka och svål
  • Steksky med vinäger och peppar, svampgrädde
  • Tryffelstuvad grisfot i blodcrust
  • Vårsvampfärserad lägg glacerad med sirap och peppar
  • Lättpicklad vårlök och ramslök
  • Rökt vit sparris med ägg

Jordärtskocka med dragon