Sverigekaka

Sverigekaka

Buffé Efterrätt
Sverigekaka är en riktigt saftig och fluffig sockerkaka med en smörig vaniljfyllning i mitten av kakan. Detta gör kakan oemotståndligt smarrig. Kärt barn har många namn, denna kaka kallas även för vaniljdränkt sockerkaka och pensionärskaka. God och lättbakad är den iallafall - och alldeles perfekt på kafferepet!
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/sverigekaka/

Gör så här

  • Sätt ugnen på 180°. Smörj och bröa en form, ca 23 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
  • Blanda vetemjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten.
  • Rör snabbt ner det kokheta vatten. Rör till en slät smet.
  • Häll smeten i formen och grädda kakan längst ner i ugnen ca 30 min eller tills den är genomgräddad. Känn efter med en provsticka.
  • Låt kakan svalna i formen. Dela sedan kakan på mitten till två bottnar.
Smörfyllning:
  • Smält smöret i en kastrull. Ta från värmen och vispa ner mjölk och vaniljsocker.
  • Ringla smörfyllningen på snittytan på de båda bottnarna. Bred ut fyllningen ordentligt. Lägg ihop bottnarna så fyllningen är i mitten och lägg kakan på ett fat.
  • Pudra rikligt med florsocker över Sverigekakan.
Klart!

Smaksätt gärna kakan med 0.5 tsk mortlade kardemummakärnor eller 1 tsk finrivet citronskal.

Energi:

214 kcal

Protein: 3 g
Kolhydrater: 31 g
Fett: 9 g

Ingredienser

Ägg
3
Strösocker
3 dl
Vetemjöl
3 dl
Bakpulver
2 tsk
Kokhett vatten
1 dl
Smörfyllning:
Svenskt Smör från Arla®
100 g
1 dl
Vaniljsocker
1 msk