Hönökaka

Hönökaka

2 tim
Mellanmål Frukost
Går att frysa
Underbart gott recept på hembakad Hönökaka. Det här brödet bakas ut på bakplåtspapper till tre fyrkantiga bröd och går även bra att frysa in. Hönökaka passar utmärkt att använda när du ska göra en riktigt lyxig räkmacka eller som landgångsbröd. 
Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat
https://www.arla.se/recept/honokaka/

Gör så här

  • Värm mjölken till max 37°.
  • Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölk och sirap. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt rågsikt och vetemjöl lite i taget. Blanda raskt ihop till en deg.
  • Klicka i smöret och tillsätt saltet. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 45 min.
  • Dela degen i tre bitar. Kavla ut dem tunt på var sitt bakplåtspapper. Kavla sista varvet med en kruskavel. Om du saknar kruskavel, nagga istället brödet med en gaffel.
  • Lägg bröden på var sin plåt. Låt jäsa 20 min under bakduk.
  • Sätt ugnen på 250° eller 225° varmluft.
  • Grädda bröden mitt i ugnen i 8-10 min. Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Klart!

Vill du ha tydliga mönster och att bröden inte ska blåsas upp under gräddning kan du nagga dem med en gaffel precis innan de gräddas.

Det är gott att krydda degen med 2 tsk fänkålsfrön och 1 tsk hel anis. Fröna kan vara hela eller stötta i mortel.

Energi:

1588 kcal

Protein: 38 g
Kolhydrater: 260 g
Fett: 40 g

Ingredienser

6 dl
Jäst
50 g
Ljus sirap
1 dl
Rågsikt
ca 9 dl
Vetemjöl
ca 6 dl
100 g
Flingsalt eller 0,5 msk vanligt salt
1 msk