Fluffiga japanska pannkakor med ananasfärskost och bär

45 min Efterrätt
Fluffiga japanska pannkakor med ananasfärskost och bär

Otroligt fluffiga pannkakor serverade med färska bär och en ljuvlig färskost. Det är en utmaning att få till de sufflerade pannkakorna, men när de väl puffar upp sig är det väl mödan värd. Dessa pannkakor är en lyxig dessert som smälter i munnen.

Provlagat av Arla Mat Provlagat av Arla Mat

Ingredienser

Ägg
4
½ dl
Vetemjöl
1 dl
Bakpulver
1 tsk
Vaniljpulver
1 krm
Salt
1 krm
Strösocker
½ dl
Neutral olja, till stekning

Till servering:

1
Färska jordgubbar
Färska blåbär
Florsocker
Färsk mynta eller citronmeliss

Gör så här

  • Separera äggvitorna från äggulorna. Lägg äggvitorna i en skål och ställ i frysen ca 20 min.
  • Vispa ihop äggulor, mjölk och vanilj.
  • Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i äggblandningen. Rör om försiktigt tills det är väl blandat.
  • Vispa de kalla äggvitorna fluffiga med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Fortsätt vispa till en fast och fluffig maräng.
  • Vispa försiktigt ner hälften av äggvitorna för hand i äggsmeten. Vänd sedan varsamt ner resterande äggvitor med en slickepott.
  • Värm upp en non-stick pannan med olja på låg värme. Klicka i en rågad matsked smet per pannkaka, det blir sammanlagt 12 pannkakor, så det är bäst att steka i 2 stekpannor samtidigt.
  • Klicka på lite mer pannkaksmet på varje pannkaka när de tillagats lite. Vänta och upprepa sedan en tredje gång för att få fina höga pannkakor.
  • Tillsätt 1–2 msk vatten i pannan mellan pannkakorna och lägg på ett lock. Pannkakorna ska ångas och börjar sufflera.
  • Lägg på ytterligare en klick smet på varje pannkaka efter 2 min. Lägg tillbaka locket och låt pannkakorna tillagas i 4–5 min till.
  • Vänd försiktigt på pannkakorna. Tillsätt lite mer vatten, sätt på locket och låt de tillagas i 4–5 min.
  • Toppa med skivad färskost, delade jordgubbar och blåbär. Pudra över florsocker. Garnera gärna med mynta eller citronmeliss.
Klart!
https://www.arla.se/recept/fluffiga-japanska-pannkakor-med-ananasfarskost-och-bar/