Cacio e pepe

Cacio e pepe

30 min
Huvudrätt
Cacio e pepe betyder ost och peppar på italienska. Det är en riktig smaksensation trots de få ingredienserna. Hemlagad pici är den klassiska pastasorten till denna otroligt goda rätt.
https://www.arla.se/recept/cacio-e-pepe/

Gör så här

Pici:
  • Blanda allt mjöl med salt, olivolja och vatten i en bunke. Häll ut degen på mjölat bakbord och knåda tills den är fast och smidig.
  • Kavla ut degen till ca 1 cm tjock platta. Skär ½ cm tjocka remsor av degen. Rulla varje remsa så den inte är fyrkantig.
  • Koka upp pastavatten och börja förbereda såsen.
Cacio e pepe:
  • Finriv osten. Rosta pepparkornen i en het torr stekpanna 1-2 min. Mortla pepparn. Skala och finhacka vitlöken.
  • Lägg ner pastan i det kokande vattnet. Den ska koka ca 3 min.
  • Smält smöret i en rymlig kastrull. Tillsätt peppar, vitlök och citronsaft. Fräs 1-2 min. Ta ca 2 dl vatten från pastakoket och rör ner i kastrullen i omgångar. Lyft upp pastan och vänd ner den i såsen. Låt allt koka ihop under omrörning.
  • Ta kastrullen från värmen och rör ner osten. Smaka av med salt och servera direkt.
Klart!

I den här rätten vill man ha ut så mycket stärkelse som möjligt från pastan. Koka därför pastan i så lite vatten som möjligt, så det täcker pastan.

Energi:

584 kcal

Energifördelning:
Energifördelning:
Protein: 24 g
Kolhydrater: 55 g
Fett: 29 g

Ingredienser

Pici:
Durumvetemjöl
2½ dl
Vetemjöl
2½ dl
Salt
1 tsk
Olivolja
2 msk
Vatten
2 dl
Cacio e pepe:
Parmesanost eller pecorino
150 g
Svartpepparkorn
½ msk
Vitlöksklyfta
1
50 g
Citronsaft
2 msk
Vatten, från pastakoket
2 dl
Salt