Tomatgryta med ägg  och prästo

Tomatgryta med ägg och prästo

Ge betyg 1
Ge betyg 2
Ge betyg 3
Ge betyg 4
Ge betyg 5

(5 st)

35 min

Shakshuka är en äggrätt från mellanöstern där man pocherar ägg i en kryddig tomatsås. Här är en variant med italienska smaker som toppas med prästo – mild pesto med prästost. Smörstekt bröd är gott att doppa i den goda såsen.

Liknande recept
Lägg i inköpslista

Finns i din inköpslista

Nu kan du beställa ingredienserna via MatHem

Lägg i inköpslista

Ingredienser

Antal portioner

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 tsk pizzakrydda
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 burkar krossade tomater à 400 g
  • 1 msk grönsaksfond eller miso
  • 4 ägg
  • Arla Köket® Smör-&rapsolja Smör- & rapsolja
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor lantbröd
  • chiliflakes
  • färska örter

Prästo:

Gör så här

Gör så här

Prästo:

  1. Börja med präston. Rosta pinjenötterna i en torr varm stekpanna. Ta upp och lägg åt sidan.
  2. Skala och finhacka vitlöken och fräs den i lite av oljan i stekpannan. Mixa vitlök, nötter, ost, basilika och resten av oljan till en pesto.
  3. Tillsätt mer olja om du vill ha en lösare pesto. Smaka av med svartpeppar.
  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs löken mjuk i smör-& rapsolja ca 5 min på medelvärme.
  2. Höj värmen och tillsätt chili, pizzakrydda och tomatpuré. Fräs 2 min under omröring. Tillsätt tomater och grönsaksbuljong. Låt koka ihop ca 10 min.
  3. Smaka av med salt och peppar. Gör gropar i tomatsåsen och knäck ner ett ägg i varje grop. Sjud på medelvärme, ca 15 min tills äggvitan har stelnat.
  4. Stek brödet i smör-&rapsolja. Servera grytan med prästo och smörstekt bröd. Strö över färska örter och chili flakes, om du vill ha en hetare gryta.

Näringsvärden, per port

  • Energi: 505 kcal
  • Protein: 16 g
  • Kolhydrater: 27 g
  • Fett: 36 g

Skriv ut

Källa: