GI TILL FRUKOST

En GI-inspirerad frukost behöver inte skilja sig så mycket från det du brukar äta på morgonen. Det kan räcka att satsa på naturella mjölkprodukter som fil och yoghurt som har lågt GI-värde. Det låga pH-värdet i fil och yoghurt gör transporten genom magsäcken långsam så att blodsockernivån hålls jämn.

Du kan också byta bröd till en surdegsvariant med hela korn (här är det både det låga pH-värdet och de hela kornen som saktar ner processen och ger lägre GI) eller satsa på en fiberrik grötfrukost.

Exempel på GI-inspirerade frukostar:

  • En tallrik naturell fil eller yoghurt som du toppar med nötter och bär. Idag finns också många nya, goda, GI-inspirerade flingor, testa till exempel quinoapuffar, dinkelflingor eller amarantfrön.
  • Två smörgåsar på surdegsbröd och hela korn med smör, ost, lite salladsblad och tomatskivor. Ta gärna en frukt och drick en latte till.
  • Gröt på fiberberikade havregryn, krossade linfrön som du toppar med banan och serverar med kanel och mjölk. Beroende på hur mycket du behöver äta till frukost kan du lägga till en smörgås på surdegsbröd och hela korn med ost och grönsaker, eller ett kokt ägg. Ät gärna en frukt till frukosten.

Bärtips:

Tina en skål frysta bär i kylskåpet under natten, lagom till nästa dags fil- eller yoghurttallrik.

Våra bästa recept