
Kyckling med savoykål
Här får savoykålen ta plats på tallriken i alla former - bakad, som chips, syrad och som smaksättning till majonnäs. Tillsammans med kyckling är det här en riktig festrätt!
Ingredienser
Kycklingmousseline:
- 500 g kycklingbröst
- 5 ytterblad av savoykål
- 2 tsk salt
- 1 ägg
- 1 riven vitlöksklyfta
- 3 dl Arla® vispgrädde
- 1 msk hackad färsk timjan
Stekta kycklinglår:
- 500 g kycklinglårfilé med skinn
- ½ tsk salt
- 1 msk rapsolja
-
2 msk Arla® Svenskt Smör
- 2 vitlöksklyftor
- 2 kvistar färsk timjan
Bakad kål
- 1 huvud savoykål
-
2 msk Arla® Svenskt Smör
Kålolja:
- 100 g savoykål, de yttersta gröna bladen
- 2 dl rapsolja
Kålmajonnäs:
- 1 äggula
- 1 msk champagnevinäger
- 1 msk dijonsenap
- 1½ dl rapsolja
- 1 krm salt
Kålchips:
- 100 g savoykål, de yttersta gröna bladen
-
2 dl Arla® Smör&rapsolja spray
- 1 krm salt
-
100 g Arla® Svecia
Snabbsyrad kål:
- 500 g savoykål
- 2 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 msk champagnevinäger
Gör så här
Gör så här
Kycklingmousseline:
Sätt ugnen på 75°. Ta fem ljusa kålblad, skär bort den tjocka nerven i mitten. Blanchera kålbladen snabbt, och lägg i kallt vatten. Tärna kycklingbrösten, blanda med salt och mixa till en färs i matberedare. Tillsätt ägg och riven vitlök, försätt mixa. Tillsätt grädden i en jämn stråle under mixning. Vänd ner timjan och lägg färsen i en spritspåse. Lägg ut plastfolie och lägg kålbladen omlott på folien. Spritsa ut färsen i en sträng ca 2 cm på kålen och rulla in ordentligt. Tillaga färsen i mitten av ugnen till en innertemperatur på 70°, ca 50 min. Låt svalna. Ta bort plasten och skär i 8 bitar.
Stekta kycklinglår:
Salta och stek kycklingen i olja så att skinnet blir krispigt. Lägg i smör, hela vitlöksklyftor och timjan. Ös kycklingen med smöret tills den har en innertemperatur på 65°. Lägg ner den bakade kålen och kycklingmousselinen i stekpannan innan servering.
Bakad kål:
Sätt ugnen på 150°. Baka kålen hel i ca 2 tim.
Kålolja:
Mixa kålen med 50° olja. Filtrera genom kaffefilter.
Kålmajonnäs:
Mixa äggulan med vinäger och dijonsenap. Häll i oljan i en tunn stråle och avsluta med ca 2 msk kålolja Salta.
Kålchips:
Sätt ugnen på 175°. Skär bort den tjocka nerven i mitten av kålbladen, riv ner bladen i mindre bitar. Lägg bladen på en plåt med bakplåtspapper. Spreja med smör-&rapsolja. Tillaga i mitten av ugnen 8-10 min. Salta och riv över ost.
Snabbsyrad kål:
Strimla kålen och massera in olja, salt och vinäger. Ställ kallt till servering.
Vid servering:
Klyfta den bakade kålen. Lägg ner kålen och mousselinen i stekpannan med kycklinglår och värm. Fördela alla ingredienser på tallrikarna och ringla över resten av kåloljan.
Provlagat av Arla Köket

Skriv ut