Njut av semlor på

Fettisdagen Den 28 februari 2017

Tisdag den 28 februari är det dags för 2017 års upplaga av semmelälskarnas favoritdag – fettisdagen! Här hittar du våra bästa recept och tips för en riktig semmelfest.

Dagen då vi äter semlor i Sverige

Semlan åts från början enbart på fettisdagen – även kallad semmeldagen – under fastan som pågick fram till påsk. Senare när vi i Sverige inte längre brydde oss om att fasta blev det tradition att äta semla varje tisdag under fastans sju veckor. I dag har många börjat tjuvstarta ännu tidigare och bageritillverkade semlor börjar säljas redan runt jul och finns tillgängliga varje dag fram till påsk. Fettisdagen inträffar alltid 47 dagar innan påsk.

Så lyckas du med semlan
Proffset tipsar

Lyckas med semlan

Sara Hultberg, Årets Konditor 2015, ger sina bästa experttips för att du lyckas med semmelbaket.

Semla med twist

Chokladsemla

Utgå från vår grunddeg för semlor.

  • Byt ut 1 dl av mjölet mot kakao.
  • Byt ut mandelmassan mot Nutella.
  • Vispa 5 dl grädde med 2 msk kakao och 2 msk socker.
  • Ringla smält choklad över semlan och toppa med florsocker.
Semla med twist

Lakrits- och hallonsemla

Utgå från vår grunddeg för semlor.

  • Tillsätt 2 msk lakritsgranulat tillsammans med mjölet.
  • Pensla bullarna med lakritssirap blandat med lite vatten efter gräddning.
  • Använd lite av lakritssirapen även i mandelmassan.
  • Blanda den vispade grädden med rårörd hallonsylt.
Caféer i Sverige

Eller vill du hellre köpa dem?

Hitta bästa semlan i din stad

Vispa grädde – så gör du
Bemästra konsten att

Vispa grädde

För en perfekt semla krävs perfekt grädde. Kocken Jakob visar hur du gör.