Fakta, tips och råvaror

KYCKLING - POPULÄR PIPPI

Kycklingkött är fullt av proteiner, vitaminer och mineraler. Tar man dessutom bort skinnet, där det mesta av fettet sitter, är kyckling bland det magraste och hälsosammaste man kan äta.

När är kycklingen färdig?

Kyckling ska alltid vara genomstekt. Kolla genom att sticka i köttet med en gaffel där det är som tjockast. Om köttsaften som rinner ut är genomskinlig (i stället för rosa) är den färdig. Kyckling kräver hygien Tvätta kniv, skärbräda och händer både före och efter användning när du handskas med kyckling. Rå fågel kan nämligen innehålla elaka bakterier.

Lätt att skära hårda fåglar

När du ska strimla kycklingkött och ska använda frysta kycklingdelar, låt köttet bara halvtina först. Då är det mycket lättare att skära i än när det är helt tinat.

Ugnstek kycklingen på folie

Täck plåten med folie när du ska ugnssteka kyckling. Då blir det mindre disk. Bästa marinaden Blanda 1 dl matlagningsyoghurt med 1 pressad vitlöksklyfta, 1-2 tsk örtkryddor, 2 msk hackad persilja, lite salt och peppar. Lägg i kycklingdelarna och låt marinera i kylen minst 4 timmar, helst över natten.

Vilka delar ska man använda till vad?

Kycklingfilé - Stek dem i ugn eller stekpanna, eller grilla dem. Passar också till wokrätter och till grytor.

Kycklingklubbor - Passar bra att steka i ugnen. Extra saftiga blir de om man först låtit dem ligga i marinad.

Kycklingben och kycklinglår - Både ben och lår lämpar sig för ugnen och stekpannan. Och i grytor.

Kycklingvingar - Mest som tilltugg. Blir bäst om de får ligga marinad först. Grilla eller stek dem sedan i ugnen.

Kycklinglever - Stekt i pastan, i grytan och i salladen.

Kycklinglårfilé - Skinn- och benfritt kycklinglår som är saftigare än en filé av bröst men används på samma sätt. Enda skillnaden är att lårfilén är mindre. Tillagningstid i ugnen är densamma.